Svet

Peking: Makron se sastao sa kineskim premijerom Li Ćijangom

SrbijaRealno/Peking/06.04.23. – Francuski predsednik Emanuel Makron započeo je danas u Pekingu seriju sastanaka sa kineskim liderima razgovorom sa premijerom Li Ćiangom, a kasnije tokom dana sastaće se sa predsednikom Si Đinpingom.

Makron boravi u poseti Pekingu zajedno da predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen. Kako je najavljeno, posle Makronovih razgovora sa Lijem, kineski premijer bi trebalo da da bude domaćin radnog ručka sa Fon der Lajen. Makron i Fon der Lajen će razgovarati odvojeno sa Sijem pre nego što budu održani trilateralni razgovori. Makron i Fon der Lajen su rekli da žele da ubede Kinu da iskoristi svoj uticaj na Rusiju za postizanje mira u Ukrajini, ili da barem odvrate Peking od direktne podrške Moskvi u tom sukobu, preneo je Rojters.

“Kina je ključni trgovinski partner, ali se preduzeća iz EU suočavaju sa mnogim diskriminatornim preprekama”, napisala je jutros Fon der Lajen na Tviteru nakon sastanka sa predstavnicima Evropske trgovinske komore u Pekingu. Makron je doputovao u Kinu sa 50-članom poslovnom delegacijom, uključujući “Erbas”, LVMH, a očekuje se da će proizvođač nuklearne energije EDF postići sporazume sa Pekingom. Makron je, nakon dolaska u Peking kasno u sredu, rekao da Evropa mora da se odupre smanjenju trgovinskih i diplomatskih veza sa Pekingom. Fon der Lajen je istakla da Evropa mora da unapredi svoje odnose sa Pekingom, preneo je Rojters.

Back to top button