Svet

Peking odbacio optužbe NATO-a da ugrožava bezbednost alijanse

SrbijaRealno/Peking/12.07.23. – Peking je uzvratio na optužbe NATO-a da Kina dovodi u pitanje interese i bezbednost alijnse, i usprotivio se svakom pokušaju zapadnog vojnog bloka da proširi svoje prisustvo u azijsko-pacifičkom regionu.

U saopštenju objavljenom na sredini dvodnevnog samita u litvanskoj prestonici Viljnusu u utorak, NATO je poručio da Kina svojim „ambicijama i politikom prinude“ dovodi u pitanje interese, bezbednost i vrednosti alijanse. Kineska misija za Evropu odgovorila je u utorak da sadržaj saopštenja koji se odnosi na Kinu zanemaruje osnovne činjenice, iskrivljuje kinesku poziciju i politiku, i namerno diskredituje Peking, prenosi Rojters. „Mi se tome odlučno protivimo i odbacujemo“, navodi se u saopštenju kineske misije.

Kineska misija je saopštila da se Peking odlučno protivi NATO-ovom “kretanju ka istoku u azijsko-pacifičkom regionu” i upozorila da će svaka akcija koja ugrožava prava Kine naići na odlučan odgovor. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je novinarima na samitu da, iako Kina nije „protivnik“ alijanse, ona svojim „prisilnim ponašanjem“ sve više izaziva međunarodni poredak zasnovan na pravilima. „Kina sve više osporava međunarodni poredak zasnovan na pravilima, odbijajući da osudi rat Rusije protiv Ukrajine, preti Tajvanu i vrši značajno vojno jačanje“, rekao je Stoltenberg,

Back to top button