Izdvojene vestiSvet

Peking: Saopštenje G7 predstavlja grubo mešanje u unutrašnje poslove Kine

SrbijaRealno/Peking/18.04.23. – Kina smatra da saopštenje sa sastanka lidera Grupe 7 (G7) u Japanu predstavlja grubo mešanje u njene unutrašnje poslove, kao i da se njime zlonamerno diskredituje Peking, saopštilo je danas kinesko ministarstvo inostranih poslova.

Portparol ministarstva Vang Venbin je, odgovarajući na pitanje o stavu ministara inostranih poslova G7, rekao da u tom dokumentu ima “puno arogancije i predrasuda prema Kini” i da je zbog toga Peking uputio snažan demarš domaćinu Japanu, preneo je Rojters. Ministri spoljnih poslova G7 potvrdili su danas važnost mira i stabilnosti u vezi sa Tajvanom, kao “neophodnim elementom” za globalnu bezbednost, u trenutku sve većih napetosti oko ostrva koje Kina smatra svojom teritorijom.

U saopštenju, objavljenom nakon trodnevnog sastanka u letovalištu Karuizava u centralnom Japanu, šefovi diplomatija G7 su naglasili da „nema promene u osnovnim stavovima članica u odnosu na Tajvan“, istovremeno pozivajući Peking da se “uzdrži od pretnji, prinude, zastrašivanja ili upotrebe sile”, prenosi japanska agencija Kjodo.

Back to top button