Svet

Pelosi: Tramp je kukavica, ne verujem da će svedočiti

SrbijaRealno/Vašington/24.10.22. – Predsedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, smatra da je bivši predsednik SAD Donald Tramp “prevelika kukavica” da bi se odazvao pozivu Kongresa da svedoči pred posebnom istražnom komisijom o njegovoj ulozi u neredima 6. januara 2021. godine na Kapitolu.

“Ne verujem da je on čovek koji sme da se pojavi. Ne verujem i da njegovi advokati žele da se on pojavi pred komitetom, jer bi morao da svedoči pod zakletvom”, rekla je Pelosi u nedelju za Em-Es-En-Bi-Si (MSNBC). Ona je ocenila da će se videti da li je “dovoljno muško” da se pojavi, preneo je Rojters.

U petak, istražna komisija je objavila da je poslala poziv Trampu, dajući mu rok do 4. novembra, da podnese dokumenate koji se tiču njegovih aktivnosti pre i posle nereda koje su izazvale njegove pristalice 6. januara prošle godine.

Protest Trampovih pristalica zbog sumnji u izborni rezultat se tada pretvorio u nasilje u kojem je poginulo pet osoba. Komisija je obavestila Trampa i da bi pretres na kojem bi trebalo da svedoči trebalo da bude održan do 14. novembra.

Bi-Bi-Si navodi da bi, ukoliko Tramp odbije da svedoči pred Kongresom ili odbije da preda traženi materijal, komisija mogla da uputi predmet ministarstvu pravde SAD, koje bi potencijalno moglo da pokrene krivični postupak.

Back to top button