Izdvojene vestiPolitika

Пендаровски позвао на наставак дијалога Београда и Приштине

СрбијаРеално/ПРИШТИНА/15. 12 – Председник Северне Македоније Стево Пендаровски позвао је данас на наставак дијалога Београда и Приштине, након разговора са председницом привремених приштинских институција Вјосом Османи.

Он је рекао да Северна Македонија подржава заједничко решење које ће обострано допринети регионалној стабилности и неће угрозити безбедност суседних земаља, преноси “Kосово онлајн”.

Пендаровски је навео и да подржава приступање Kосова регионалним иницијативама и форумима.

Он је, такође, рекао да иницијатива Отворени Балкан није алтернатива придруживања земаља Западног Балкана Европској унији, да она не може да успе ако све земље не буду укљуцене у тај процес, као и да је резервисан према тој иницијативи откако је покренута 2019. године.

“Тој иницијативи нешто недостаје. Уместо шест држава, има само три. Све док та иницијатива не обухвати све државе, неће успети. Мој став је да то може бити само један од алата за трговинско-економско унапредење, али не и политички. Можда је само део Берлинског процеса, али не и замена. Берлински процес је иницијатива која има институције, има ресурсе које Отворени Балкан нема”, поручио је председник Северне Македоније.

Османи је рекла да очекује подршку Северне Македоније у јачању медународног субјективитета Kосова и додала да постоји велика воља Приштине да повећа сарадњу са Северном Македонијом у циљу даљег продубљивања односа.

Она је додала да се “Kосово и регион суочавају са великим безбедносним ризицима због руских дестабилизујућих тенденција кроз Србију”.

Back to top button