Svet

Пентагон је најавио планове за пребацивање обавештајних података Украјини

СрбијаРеално/Вашингтон/14.06.22. – Сједињене Државе намеравају да испоруче Украјини обавештајне информације за прецизније коришћење вишеструких ракетних система (МЛРС), рекао је подсекретар одбране за политичка питања Kолин Kол.
„Поделићемо са Украјинцима оно што им је толико потребно да погоде циљеве на украјинској територији, тако да они изаберу“, рекао је он током седнице на америчкој конференцији о националној безбедности ЦНАС.

Kол је објаснио да је реч о високо прецизним пројектилима велике снаге, тако да нема потребе за масовним трошењем муниције. Према његовим речима, украјинска војска се већ обучава за коришћење америчких вишецевних ракетних система ХИМАРС и МЛРС. Истовремено, заменик шефа Пентагона је признао да су, упркос значајној снази наоружања које се испоручује Kијеву, сада руске артиљеријске могућности много шире од украјинских.

Министар спољних послова Сергеј Лавров је истакао да ће сваки терет са оружјем постати легитимна мета руских Ваздушно-космичких снага. Према речима председничког прес секретара Дмитрија Пескова, пумпање Украјине оружјем из западних земаља не доприноси успеху руско-украјинских преговора и имаће негативан ефекат.
Од 24. фебруара Русија спроводи специјалну операцију денацификације и демилитаризације Украјине. Владимир Путин је њен циљ назвао „заштитом људи који су већ осам година били изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“, преноси Риа

Back to top button