Svet

Песков: Нисмо још добили безбедносне гаранције од САД

СрбијаРеално/БЕОГРАД/20.12 – Кремљ још није добио конкретан одговор од САД о предлозима Москве око безбедносних гаранција, саопштио је данас портпарол Кремља Дмитри Песков.

“Прерано је правити процене. Свакако смо чули изјаве из различитих извора да ће се водити преговори и то је вероватно позитиван знак. Ипак, нема конкретног одговора засад. Због тога је рано да се дају оцене”, додао је Песков, преноси ТАС С.

Руски председник Владимир Путин рекао је недавно да су Москви потребне писане гаранције (да се НАТО неће ширити на исток), пошто се раније изјаве западних званичника нису остваривале, односно, остајало је све на речима, наводи ТАС С.

Према Пескову, високи члан Кремља Јури Ушаков рекао је да је Русија спремна да одмах почне преговоре о нацрту докумената око безбедносних гаранција са америчким саветником за безбедност Џејком Саливеном.

Заменик министра спољних послова Сергеј Рјабков ће представљати Русију на овим разговорима.
Песков је изјавио и да ће размештање различитих врста наоружања у близини граница Руске Федерације захтевати предузимање корака за балансирање ситуације, додајући да су могуће различите опције.

„Ни за кога није тајна да ће распоређивање различитих врста наоружања на нашим границама, које могу да представљају претњу, захтевати предузимање одговарајћих корака како би се ситуација избалансирала”, додао је.

Раније је председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио да ће Белорусија понудити Русији да постави нуклеарно оружје на њеној територију ако НАТО предузме сличан корак у Пољској.

Белоруски министар спољних послова Владимир Макеј такође је рекао да Минск разматра могућност размештања нуклеарног оружја на својој територији у случају претње НАТО-а.

Back to top button