Svet

Песков: Русија планира да заврши циљ у Донбасу

СрбијаРеално/Москва/16.06.22. – Портпарол Kремља Дмитриј Песков изјавио је данас за Си-Ен-Ен да Русија планира да издржи санкције Запада и заврши свој циљ у региону Донбаса на истоку Украјине.

Одговарајући на питање о намери Русије да окупира делове украјинских територија у Одеси, Харкову и Херсону, Песков је рекао да ће одлука зависити од „воље локалног становништва“.

„Циљ број један је да се заштити народ Донбаса и Луганска од оних који тренутно гранатирају Доњецк, на пример, и тамо убијају цивиле. И то чине последњих осам до девет година“, поручио је Песков. Говорећи о другим територијама и регионима Украјине, Песков је рекао да што више руска војска „чисти територију од тих националистичких пукова, то их више људи дочекује и све више људи изјављује да желе да прекину свој будући живот са модерним режимом у Kијеву“.

Такође је навео да Русија не представља претњу балтичким државама, које су прошлог месеца објавиле намеру да се придруже НАТО.

„Сигурни смо да чланство Финске и Шведске у НАТО неће донети додатне користи за безбедност европског континента. Напротив, то ће донети додатну тензију“, поручио је портпарол Kремља.

Песков је рекао да Москва није у „удобној позицији“, након, како је рекао, невиђених економских санкција Запада против Русије, али тврди да се „кључни ефекат“ санкција којима се Запад надао није десио.

Поручио је да Русија планира „веома озбиљан подстицај“ домаће производње и инфраструктуре.

„Да бисмо реорганизовали увоз, морамо да реорганизујемо правац увоза. Да компензује западни правац, повећањем увоза из источног правца“, казао је Песков, наговештавајући повећање увоза из азијских земаља.

Back to top button