Izdvojene vestiKosovo i MetohijaPolitika

Петковић: Да се Курти пита не би било ни СЗО ни Срба на КиМ

СрбијаРеално/БЕОГРАД/07.11 – Директор Канцелатрије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је данас да најновијим порукама да неће формирати Заједницу српских општина Аљбин Kурти не само да поништава дијалог, већ директно понижава и оне који су се последњих дана заложили за формирање ЗСО – Европску унију и Сједињене Америчке Државе.

“Само се Србима на KиМ брани право на живот, под изговором да су етничке заједнице неприхватљиве. То је чиста увреда према свим протераним Србима, јер су данас средине и градови у којима живе Албанци етнички чиста места, попут Ђаковице, Суве Реке, Пећи,Приштине…” рекао је Петковић, преноси Канмцеларија за КиМ.

Ако је истинско и недвосмислено опредељење и међународне јавности да се сва отворена питања између Београда и Приштине решавају за преговарачким столом, необичну пажњу у њиховој јавности и угледним немачким и британским медијима добијају Kуртијеве поруке које урушавају и сваку могућност разговора и договора, сматра Петковић.

“Јасно је да такве најаве Kуртију служе, поред осталог, и за унутрашњу политичку борбу пред други круг локалних избора и да Kурти свакодневном конфронтацијом са званичним Београдом и српским народом у покрајини покушава себи да обезбеди чврсте позиције у Приштини и створи утисак некаквог политичког континуитета са периодом 2013. године”, каже директор Канцеларије за КиМ.

Међутим, додаје,недопустиво је и срамотно да Kурти демонстрира самовољу и осионост када је у питању спровођење споразума постигнутих у Бриселу и да то чини без икаквих санкција, управо оних који су гаранти спровођења потписаног.

Нема сумње да се Kурти пита, не само да не би било Заједнице српских општина, него не би било ни Срба на Kосову и Метохији, сматра и додаје:
“Међутим ми му то никада нећемо дозволити и истрајно и одлучно ћемо се борити за остваривање колективних права српског народа у покрајини”.

Таквим ставовима Kурти очигледно храбри и свог истомишљеника у Београду Драгана Ђиласа који је спреман и океан да прелети само да нанесе штету сопственим народу и покуша да криминализује онај изузетно храбар и одважан део српског народа који истрајава на Kосову и Метохији, оценио је Петковић.

Back to top button