Izdvojene vestiKosovo i MetohijaSrbija

Petković: Druga strana ne želi da dođe do rešenja,nova runda dijaloga 4. aprila

SrbijaRealno/Brisel/25.03.24. – Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da Priština nema političku volju da se dođe do rešenja za upotrebu dinara na KiM, kao i da će nova runda dijaloga na tehničkom nivou biti održana 4. aprila. On je novinarima, nakon trilateralnog i bilateralnog sastanka u okviru dijaloga u Briselu, rekao da su obe strane iznele svoje predloge rešenja od kojih je predlog Beograda bio izbalansiran i vodio je računa o srpskim interesima, dok je Priština iznela predlog u kome nisu uložili nimamlo napora da bi to moglo da se nazove rešenjem.

“To je ono što me izuzetno zabrinjava, ne znam u kom pravcu će ići dijalog. Brine me položaj i budućnost srpskog naroda na KiM, pogotovo kada vidite da sa druge strane nema političke volje da se dođe do rešenja. Mi ćemo nastaviti da pregovaramo, poslednji atom naše snage uložićemo samo da dođemo do rešenja. Učinićemo sve što je do nas, da sačuvamo mir i naš narod na KiM kome se krše ljudska prava i koji je zbog (premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina) Kurtija onemogućen da primna svoje plate i penzije i socijalna davanja”, rekao je Petković.

On je kazao da su u direktnim pregovorima, koji su trajali više od 3,5 sati diskutovali o predlozima, a da su zatim usledili razgovori na nivou bilateralnih sastanaka sa EU i dodao da je dogovoreno da se razgovori nastave 4. aprila. “Ako želite da dođe do rešenja uložite napor. Sve mi deluje da druga strana ne želi to da uradi. Kurti će nastaviti sa progonom srpskog naroda. Što se EU tiče to je posebna priča i jasno je da ili EU nema ili ne želi da se dođe do rešenja, nema treće opcije”, rekao je on. Ističe da je Beograd posvećen dijalogu i da će učiniti sve da dođe do rešenja.

“Da probamo da omogućimo nastavak rada Poštanske štedionice i da naši ljudi mogu da primaju i plate i penzije i socijalna davanja i to je suština našeg predloga. Mislim da smo prostupili odgovorno i korektno tražeči rešenje, kompromis, jer za nas kompromis nije lepa ili ružna reč. A sa druge strane imate sagovornika koji sa mentorima želi da nameće rešenja, videćemo da li će to tako moći”, rekao je Petković. Dodao je i da će se u novoj rundi dijaloga 4. aprila videti da li će to biti i poslednja, kada se radi o dinaru i odluci Kurtija da zabrani platni promet na prostoru KiM.

Back to top button