Politika

Петковић: Изјавом о ЗСО, Курти поново задао ударац дијалогу

СрбијаРеално/БЕОГРАД/17.12 – Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је данас да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, јавно одбијајући да прихвати обавезу Приштине да формира Заједницу српских општина, још једном задао ударац нормализацији односа Београда и Приштине и потврдио своју позицију дестабилизатора региона.

Реагујући на Куртијеву изјаву да је формирање ЗСО у интересу Србије и да због тога косовски званичници немају потребе да се тиме баве, Петковић је навео да Курти одбија да схвати да постоји јасан каузалитет између напретка у дијалогу Београда и Приштине и укупних економских и безбедносних прилика у региону.

Како каже, сваки пут када јавно обесмисли тај процес Курти ради и против интереса сопствених сународника.

”Ако Курти не схвата да су регионална стабилност, друштвени и економски напредак и у интересу Албанаца на Косову и Метохији, а очигледно не схвата, онда се бави погрешним занимањем” навео је Петковић у саопштењу.

Оценио је да, истрајавајући у својој политици да је оно што је добро за Србе аутоматски лоше за њега и за Албанце на Косову и Метохији, Курти признаје да је човек прошлости, да је непоправљиво заробљен у агресивним идеолошким матрицима, и да даје предност конфликту, а не сарадњи.

Петковић је нагласио да формирање ЗСО јесте у интересу Србије и српског народа у јужној покрајини јер је, подсетио је, то испреговарано као ”чврст механизам” заштите права и положаја Срба на КиМ, али да то не би смело да буде проблем ни за једног нормалног и прогресивног албанског политичара.

Подвукао је да је Београду, с друге стране, у интересу да и Албанци на КиМ живе боље, као и да српска страна, за разлику од Куртија, никада није своју позицију у дијалогу градила тако што је наступала са жељом да некоме буде лоше.

”Продуктиван наставак дијалога је, према нашем виђењу ствари, у општем интересу, али бојим се да значајнији помаци неће бити могући док су у Приштини на власти политичке структуре које перманентно обесмишљавају дијалог, одбијајући да спроводу преузете обавезе”, закључио је Петковић.

Back to top button