Izdvojene vestiKosovo i MetohijaPolitika

Петковић: Једнострани и опасни потези Приштине

СрбијаРеално/БЕОГРАД/10.11 – Директор Kанцеларије за Kосово и Метохију Петар Петковић састао се данас са делегацијом Министарства спољних послова Краљевине Норвешке, у којој су били шефица Одсека за Југоисточну Европу Кристин Мелсом и специјални саветник за Југоисточну Европу Арне Санес Бјорнстад и указао на недавне инциденте у српским срединама на КиМ.

На састанку на којем је присуствовао и амбасадор Краљевине Норвешке у Републици Србији Јерн Еуген Јелстад, Петковић је саговорнике упознао за актуелнoм политичко-безбедносном ситуацијом у нашој јужној покрајини и са предстојећим наставком преговора у Бриселу.

Петковић је навео инциденте у српским срединама на КиМ, током којих је рањено више лица српске националности, а Срећко Софронијевић из Звечана задобио је тешке телесне повреде.
“Само пуком срећом избегнути су сукоби ширих размера, који су могли да изазову неслагледиве последице за цео регион”, рекао је Петковић, преноси Канцеларија за КиМ.

Петковић је нагласио да су овакви једнострани и опасни потези Приштине и њено упорно одбијање да имплементира преузете обавезе из бриселског дијалога, стални извор тензија и претња миру у окружењу.
Подсетивши да Приштина упорно одбија да у дело спроведе и формирање Заједнице српских општина, Петковић је објаснио да се без пуног спровођења договореног, у дијалогу не може постићи било какав суштински напредак.

“Заједница српских општина мора бити формирана са надлежностима које јој припадају по бриселским договорима и Београд ће на првом следећем састанку у Бриселу захтевати предузимање конкретних корака у овом правцу”, рекао је директор Kанцеларије за Kосово и Метохију.
Петковић је информисао саговорнике и о недевно одржаним локалним покрајинским изборима, на којима је Српска листа остварила победу у свих десет општина са српском већином, и на којима су Срби пристали да учествују само зато што подржавају Бриселски споразум и што очекују формирање Заједнице српских општина.
На састанку је било речи и о питању несталих, које је по речимаа Петковића за српску страну, пре свега хуманитарно питање, а не дневно – политичко.

Показујући одговоран однос према овом питању, званични Београд је одговорио на све захтеве Приштине и претражио укупно 22 локације, међутим, од 10 локација на простору КиМ, чију је претрагу тражио Београд на основу релевантних и утемељених сазнања да могу скривати посмртне остатке Срба, несталих током сукоба на КиМ, за сада је претражена само једна, Бункер код Ђаковице, објаснио је Петковић.

“То је још један, више него јасан показатељ, да Приштина континуирано и суштински није заинтересована за нормализацију односа”, подвукао је директор канцеларије за КиМ.

Показујући одговоран однос према свим отвореним питањима, Београд жели наставак дијалога и њихово решавање мирољубивим средствима, међутим конструктивност и кредибилност мора се захтевати од Приштине, јер је реч о процесу који треба да почива на одговорности обе стране, да се држе преузетих обавеза, закључио је Петковић.

Back to top button