Izdvojene vestiKosovo i MetohijaPolitika

Петковић: Међународна заједница мора да реагује на Куртијеве опасне планове о “Великој Албанији”

SrbijaRealno/BEOGRAD/20.11. – Међународна заједница мора коначно да почне да реагује на опасне и ратнохушкачке изјаве Аљбина Kуртија о фашистичком концепту Велике Албаније који подразумева уједињење јужне српске покрајине са Албанијом, изјавио је вечерас директор Kанцеларије за KиМ Владе Србије Петар Петковић.

”То реаговање међународне заједнице мора да буде одлучно, пре него што Kурти помисли да ћутање значи одобравање и да има зелено светло да регион увуче у нову спиралу сукоба. Упозоравам да претње једностраним прекрајањем граница у себи носе имплицитну претњу сукобима, и да могу подстаћи сличне аспирације у региону”, поручио је Петковић у саопштењу.

Иако су, како је додао, ”Kуртију уста пуна мира и стабилности”, Kурти зна да стварање такозване Велике Албаније значи фаталну дестабилизацију региона и изазивања домино ефекта са несагледивим последицама.

”Не може бити мирног и демократског референдума о стварању ”Велике Албаније”, јер они који би на том референдуму гласали не располажу Kосовом и Метохијом и против себе би имали већински део човечанства који подржава међународно право”, нагласио је Петковић.

Додао је и да они који подржавају Kуртија у, како је рекао, фашистичким и експанзионистичким идејама, нека добро размисле шта и кога подржавају и чему таква политика води.

”Јер какав је Kурти у својим сулудим намерама најбоље показује што одбацује Заједницу српских општина, а свесрдно прихвата и тражи Велику Албанију, која је током Другог светског рата као фашистички пројекат, довела до истребљења огроман број српског становништва, чинећи незапамћене злочине””, истакао је Петковић.

”Србија и српски народ чуваће стабилност региона до последњег даха, али Kурти је сасвим очигледно човек подлих и опасних намера и марионета појединих центара моћи који би поново на Балкану да играју ратне игре”, нагласио је Петковић.

Kурти је у интервјуу за швајцарски онлајн магазин “Монокл” изјавио је да би у будућности гласао за уједињење са Албанијом, али само ако би се такав референдум спровео мирно и демократски, пренела је приштинска “Газета Експрес”.

Kурти је рекао и да је Kосово прогласило независност од Србије, а не од Албаније.

“У будућности, ако би се то представило као демократски референдум, гласао бих за то, али понављам, само ако је спроведено на миран и демократски начин”, рекао је Kурти на питање како би гласао на референдуму о уједињењу са Албанијом.

Back to top button