Izdvojene vestiSrbija

Petković prisustvovao ponoćnoj Vaskršnjoj liturgiji u manastiru Visoki Dečani

SrbijaRealno/Visoki Dečani/16.04.23. – Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković prisustvovao je ponoćnoj Vaskršnjoj liturgiji, koju je u manastiru Visoki Dečani služio iguman Sava Janjić sa sveštenstvom. Liturgiji u Dečanima prisustvovali su i čelnici i članovi Predsedništva Srpske liste, predvođeni predsednikom Goranom Rakićem i potpredsednicima Igorom Simićem i Daliborom Jevtićem.

Čestitajući vernicima najveći pravoslavni praznik Vaskrs, Petković je poručio da je važno da sačuvamo mir, ali i da nastavimo da ekonomski snažimo srpski narod u pokrajini koji je na Kosovu i Metohiji svoj na svome. “Ovde pod svodovima Visokih Dečana koji su pod patronatom Svetog kralja Stefana Dečanskog čestitam srpskom narodu na Kosovu i Metohiji i svim pravoslavnim vernicima najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs uz radosni poklič “Hristos Vaskrse”! Od prvog igumana Dečana pa do sadašnjeg oca Save prošlo je sedam vekova i toliko ovaj prelepi manastir sa srpskim narodom ovde dočekuje Vaskrs”, rekao je Petković. “I ove godine srpski narod na Kosovu i Metohiji i naša Srpska pravoslavna crkva dočekuju Vaskrs uz brojne izazove.

To su izazovi i za državu Srbiju, ali nadamo se da ćemo sačuvati mir i da ćemo uspeti da ostvarimo normalizaciju odnosa koja je preko potrebna i Srbima i Albancima. Odavde želim da poručim da je srpski narod na Kosovu i Metohiji svoj na svome i da će, kao što je sedam vekova proslavljao Vaskrs ovde u Visokim Dečanima, tako i u godinama i vekovima koji su pred nama proslavljati ovaj najradosniji praznik”, istakao je Petković. On je posebno podvukao podršku i pomoć države Srbije srpskom narodu na KiM, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

“U ove radosne dane država Srbija je, zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću, uspela da dodatno pomogne naš narod u pokrajini i da Srbi vide da je država Srbija uz njih i da ih nikada neće ostaviti. To smo pokazali i kroz poseban investicioni program od 30 miliona evra i otvaranje 800 novih radnih mesta i druge važne projekte, ulaganje u infrastrukturu, što će omogućiti da se srpske sredine i dalje razvijaju”, poručio je Petković koji je istakao i važnost očuvanja Visokih Dečana. Važno je napomenuti, rekao je on, da je i dalje ovaj naš biser svetske kulturne baštine najugroženiji manastir u Evropi i da Priština i dalje odbija da vrati 24 hektara zemlje manastiru, iako su njihove najviše pravne instance donele odluku pre sedam godina o tome.

“I dalje nam se skrnave hramovi, groblja i progoni naš srpski narod. Uprkos svemu, mi ćemo čuvati naš narod na Kosovu i Metohiji kao što je to više puta ponovio predsednik Vučić i brinućemo se da sačuvamo mir i osiguramo bezbednost za naš narod na ovim prostorima”, zaključio je Petković. Direktor Kancelarije za KiM danas će, na vaskršnje jutro prisustvovati proslavi Vaskrsa i u manastiru Draganac, gde će se družiti sa najmlađima i mališanima deliti vaskršnja jaja.

Back to top button