Politika

Петковић разговарао са амбасадором Мађарске о дијалогу Београда и Приштине

СрбијаРеално/БЕОГРАД/1.12 – Директор канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић разговарао је данас са амбасадором Мађарске Атилом Пинтером о току дијалога Београда и Приштине и перспективама за наставак разговора у Бриселу.

Петковић је на почетку састанка оценио да је искрено пријатељство српског и мађарског народа, као и сарадња наше две државе у свим сферама, посебно економским, на највишем нивоу до сада, захваљујући пре свега председнику Александру Вучићу и премијеру Виктору Орбану.

Саговорника упознао са последњом рундом разговора у Бриселу, истакавши да је приштинска делегација поново наставила са праксом опструирања дијалога, одбивши да разговара о формирању Заједнице српских општина, а овога пута и о питањима која се тичу енергетике, што српска страна тренутно сматра ургентним питањима.

“Због неодговорног понашања Приштине, изостали су директни разговори две делагације, већ су само одржани билатерални разговори са специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком”, нагласио је Петковић.

Директор Kанцеларије за KиМ изразио је задовољство што је у овако озбиљним моментима по безбедност на КиМ дужност команданта КФОР-а преузео бригадни генерал мађарске војске Ференц Кaјари, који ће, „сасвим смо сигурни, бити посвећен очувању мира и стабилности на Косову и Метохији“. Посебно је скренуо пажњу на недавну опасну изјаву Аљбина Куртија о стварању Велике Албаније, што представља директан позив на дестабилизацију прилика у покрајини, али и у целом региону.

Београд ће остати доследно опредељен за наставак дијалога са Приштином, јер је то једини разуман и делотворан начин решавања несугласица, али је неопходно да Приштина престане да обезвређује досадашње резултате бриселског дијалога, пре свега у делу који се односи на формирање Заједнице српских општина, закључио је Петковић.

Back to top button