Politika

Petković sa Bocan-Harčenkom: Svakodnevni napadi na Srbe pokazuju da prištinski političari nisu spremni na izgradnju mira na КiM

SrbijaRealno/BEOGRAD/12.04.23. – Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju dr Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom o poslednjoj rundi tehničkog dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.

Petković je naglasio da je srpska strana tokom razgovora u Briselu i ovog puta pokazala konstruktivnost i poštovanje prema svim dogovorenim obavezama, uz jasno iskazane crvene linije. Prvi put je u okviru ovih razgovora bilo reči o konkretnim potezima u implementaciji i formiranju Zajednice srpskih opština, a utvrđen je i tekst Dekleracije o nestalima, koji će biti usvojen na sastanku na visokom nivou, naglasio je direktor Petar Petković.

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju je skrenuo pažnju na gotovo svakodnevno hapšenje i proganjanje Srba u pokrajini, što pokazuje da kod prištinskih političara ne postoji ni minimum dobre volje za građenje međusobnog poverenja, mira i suživota na prostoru Кosova i Metohije. To potvrđuje i nedavni napad na Milana Jovanovića, na koga je pucao pripadnik Кosovske policije, a Priština na sve načine pokušala to da negira, rekao je Petković.

Beograd i dalje ostaje pri stavu da se sva otvorena pitanja mogu rešavati jedino mirnim putem i dijalogom i na tome će nastaviti da insistira, a očuvanje mira i bezbednost srpskog naroda, najveća su briga srpske strane, zaključio je direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju dr Petar Petković.

Na kraju razgovora, Petković je zahvalio ruskom ambasadoru na otvorenom i iskrenom razgovoru i kontinuiranom razumevanju da je jedino u okviru dijaloga moguće postizanje kompromisnog rešenja i normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Back to top button