Izdvojene vestiSrbija

Petković: Srbi na KiM izloženi napadima

SrbijaRealno/Beograd/23.01.24. – Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom Velike Britanije u Srbiji Edvardom Fergusonom-

Tom prilikom mu poručio da se Srbi na Kosovu i Metohiji svakodnevno susreću sa političkom obespravljenošću, stalnim napadima i pokušajima da se nasilnim i nedemokratskim sredstvima potčine Prištini.

Na samom početku razgovora, navodi se u saopštenju Kancelarije, Petković je rekao da je zabrinut zbog odluke Prištine da od 1. februara prekine platni promet sa centralnom Srbijom i ukine dinar kao sredstvo plaćanja u pokrajini, istakavši da se radi o posebnom vidu pritiska koji bi zasigurno vodio ka iseljavanju srpskog stanovništva sa KiM. “Ova odluka vodi i ka obesmišljavanju svih do sada postignutih dogovora, pa i dogovora o formiranju Zajednice srpskih opština, koja se u svojoj strukturi bazira i na institucijama koje funkcionišu u platnom sistemu dinara, jedinoj legalnoj valuti na KiM”, naglasio je Petković.

Kako je rekao, radi se o opasnom jednostranom potezu Aljbina Kurtija, koji nije samo politički, već pre svega socijalni i humanitarni problem sa katastrofalnim posledicama. Direktor Kancelarije za KiM je sagovornika upoznao i sa činjenicom da su Srbi predali potpisane peticije za smenu nelegitimnih gradonačelnika i odbornika na severu Kosova i Metohije i da očekuju da se taj problem reši u što skorije vreme.

“Lažni gradonačelnici i odbornici izabrani su sa 3,5 odsto glasova, a sada je prikupljeno više nego dovoljno potpisa za njihovu smenu, odnosno više od 20 odsto od ukupog broja registrovanih birača”, naveo je Petković. Srbi i Albanci, prema Petkovićevim rečima, svoje nesuglasice oko Kosova i Metohije ne mogu rešititi nikako drugačije osim dijalogom, na čemu će Beograd i dalje posvećeno da radi.

Međutim, kako je istakao, proces normalizacije je pod velikim znakom pitanja, imajući u vidu činjenicu da, rekao je Petković, Aljbin Kurti iz dana u dan kreira krize, incidente i nasilje nad Srbima.

Šta se dešava: https://srbijarealno.rs/novo-litvanija-kupuje-tenkove-leopard-2/

Back to top button