Izdvojene vestiSrbija

Петковић: Желимо нормализацију односа са Приштином али за дијалог је потребно двоје

СрбијаРеално/БЕОГРАД/21.02.22. – После три и по месеца паузе у преговорима Београда и Приштине о Косову и Метохији, главни преговарачи једне и друге стране састаће се сутра у Бриселу. Разговоре ће водити директор канцеларије за КиМ Петар Петковић и заменик премијера такозваног Косова Бесник Бисљими. Последњи пут двојица преговарача у Бриселу су се сатали још 16. новембра, говорило се о несталима, енергетици и о слободи кретања.

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић каже да последњих 6 месеци Приштина покушава да дијалог доведе до апсурда.

“Када немате директне разговоре имате инциденте на терену. Инсистираћемо на формирању ЗСО која треба да обезбеди колективна права Србима који живе на КиМ”, рекао је Петковић гостујући у Дневнику РТС-а.

Од почетка ове године забележено је три пута више инцидената него прошле године за исти период, а 2021. била је обележена рекордним бројем напада на Србе и етнички мотивисаним инцидентима.

Високи Дечани поново су на дневним реду привремених приштинских институција, и даље се одбија да се врати 24 хектара земљишта манастиру.

“Приштини када треба позивају се на Уставни суд а када не, као на пример о Дечанима, онда им то не одговара и негирају одлуке њихове највише правне инстанце”, објашњава директор канцеларије за КиМ.

Петковић каже да су све време у контакту и са епископом рашко-призренским и са игуманом манастира јер је реч о негирању постаојања самог манастира.

“Није случајно да је манастир нестао и са Гугл мапе. Да нема КФОР-а да штити манастир, он не би постојао. Само од почетка године имамамо 23 напада на наше људе. Антисрпска реторика Куртија генерише насиље и зато нам је потребна ЗСО. У Бриселу ћемо разговарати и о несталим, о правосуђу али и о изборима 3. априла јер они морају да буду одржани и на КиМ”, рекоа је Петковић.

Директор Канцеларије за КиМ каже да ми желимо мир и нормализацију односа са Приштином али да је за дијалог потребно двоје.

“И у време изборне кампање ми идемо у Брисел за разлику од Аљбина Куртија. Ми немамо тај проблем јер говоримо истину. Сужен нам је маневарски простор али морамо да се боримо за бољи живот наших грађана”, рекоа је Петковић.

Аљбин Курти је у Минхену разговарао са европским представником и изаслаником Борељом и Лајчаком и једном и другом је пренео да је спреман за састанак са Александром Вучићем, али и да се “две стране фокусирају на међусобно признање”.

“Куртију, иако је чедо западних ментора, више нико не верује. Он је одбио да потпише три документа око базичних ствари. Важно је да разговрамо, да решимо питање несталих али то није политичко питање, како Курти то жели да представи, већ пре свега хуманитарно. Породице још увек чекају да сазнају судбину својих ближњих”, рекао је за РТС директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

Back to top button