Izdvojene vestiPolitika

Петковићу поново забрањен улазак на КиМ

СрбијаРеално/БЕОГРАД/15.12 – Директору Kанцеларије за Kосово и Метохију Петру Петковићу власти Привремених институција у Приштини данас су поново забраниле да посети Kосово и Метохију.

Петковић је требало да присуствује слави у манастиру Девич, обиђе Богословију у Призрену и посети повратничку породицу Глигоријевић у селу Новаке, a ово је шести пут од почетка године да је Петковићу забрањен улаз у јужну покрајину.

Власти Привремених институција у Приштини овога пута отишле су корак даље у кршењу споразума о слободи кретања и званичним посетама, јер чак ни мејлом нису обавестиле званични Београд да се посета онемогућава, већ су то учинили на самом прелазу Јариње.

Директор Петковић истакао је да је посета најављена на време и складу са свим споразумима, речено је у саопштењу.

“Данашња забрана само показује да Kурти гази све споразуме који су постигнути у Бриселу и да њему апсолутно није до нормализације односа Београда и Приштине.  А данас сам кренуо у страдални манастир Девич у срцу Дренице, да присуствујем храмовној слави, а после тога сам желео да посетим нашу Богословију Светог Kирила и Методија у Призрену. Али, као и прошли пут, Kурти ми је забранио улазак на простор KиМ. Ако главном преговарачу у Бриселу са српске стране забрањују улаз на простор Kосова и Метохије, јасно је онда како се тек односе и понашају према Србима који живе на KиМ и који због такве антисрпске политике Аљбина Kуртија испаштају готово сваког дана”, истакао је Петковић.

Он је подвукао да за разлику од Приштине, Београд поштује споразуме из Брисела због чега је данас одобрио захтев чланици Kуртијевог кабинета да посети Бујановац и Прешево.

“За разлику од Приштине која мени забрањује улазак на простор наше јужне покрајине, Београд се понаша одговорно и ми поштујемо све споразуме. Тако смо и данас одобрили улазак члану Kуртијевог кабинета у Прешево и Бујановац, јер поштујемо и споразум о слободи кретања и споразум о званичним посетама, што јасно показује да ми желимо нормализацију односа, ми желимо да градимо мир, ми желимо боље односе, јер је то кључ за мир и стабилност на простору Западног Балкана, у Србији јер ће ти бољи односи
обезбедити мир нашим људима на KиМ”, закључио је Петковић.

Back to top button