Kosovo i MetohijaPolitika

Петронијевић: Британски адвокати напуштају Тачија

СрбијаРеално/КОСОВО И МЕТОХИЈА/04.11. – Семјуел Блум-Купер је други адвокат из тима Хашима Тачија који је напустио одбрану некадашњег председника привремених приштинских институција, а пре њега је то у мају учинио Дејвид Хупер.

Како наводи Горан Петронијевић, адвокат и бивши судија, није случајно што су оба адвоката која су отишла из Тачијевог адвокатског тима пореклом Британци.

„И Рамуша Харадинаја је бранила британска екипа, а када се он нашао у затвору дијаспора је у рекордном року прикупила осам милиона евра. Сада, не треба заборавити и улогу Џефрија Најса, бившег хашког тужитеља у целој причи“, каже Петронијевић.

О томе каква је улога Најса у целој причи, Петронијевић подсећа да је управо Најс хтео да тужи приштинску владу за 800.000 долара.

„Пазите, званично су у питању биле консултантске услуге за књигуХашима Тачија, али мислим да ћете се сложити да би хонорар од 800.000 долара био солидан и за једног Хемингвеја, а не Џефри Најса. Немам доказа, али сам уверен да је он хтео да наплати то што је достављао документа Албанцима из Хашког трибунала која су била у вези Косова. И управо зато га спомињем, јер су британски адвокати напустили Тачија из једног од два разлога — или су се договорили да више не раде с Тачијем или је у питању озбиљан недостатак средстава, а они нису нимало јефтини“, рекао је Петронијевић.

Сада је дошло до раслојавања у албанској дијаспори, казао је Петронијевић, додајући да је и званична Приштина на чијем челу је сада Курти заврнула финансијску славину.Петронијевић оцењује да је, сада кад су САД напустиле Авганистан, престао доток хероина на Косово који је, према његовим речима, даље одатле дистрибуиран у Западну Европу, па је и са те стране стао доток новца.

Он сматра, како преноси Спутњик, и да је Специјални суд пре свега „инструмент који би требало да дисциплинује непослушне Албанце“.

Извор: Спутњик

Back to top button