Svet

Petrušev: Rusija podržava Kinu u vezi sa Tajvanom

SrbijaRealno/Moskva/25.05.23. – Rusija podržava stav Kine o Tajvanu, izjavio je danas sekretar ruskog Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev. On je nakon sastanka bezbednosnih zvaničnika istakao da je i Kina, a ne samo Rusija, jedan od centara multipolarnog sveta, preneo je TASS.

“Dakle, čim zapadne zemlje, ako misle da mogu, preovladaju nad Rusijom, krenuće na svoj sledeći cilj, koji bi teško mogao da bude paralelno ostvaren, to je Kina”, naglasio je Petrušev. Dodao je da je Rusija svesna toga što se “sada radi na kineskoj granici – na Tajvanu”. “Generalno, teško je ne složiti se sa Kinom”, rekao je on. Novoosnovani odbor za Kinu američkog Kongresa juče je odobrio izveštaje u kojima se osuđuje odnos zvaničnog Pekinga prema Ujgurima i drugim etničkim manjinama i ukazuje na potrebu ”da se izbegne početak sukoba sa Tajvanom”, isvestio je Rojters.

Novi ambasador Kine u SAD Sie Feng je takođe juče preuzeo dužnost, kada je stigao u Njujork. On je rekao novinarima na aerodromu Džon F. Kenedi da se odnosi između dve najveće svetske ekonomije suočavaju sa “ozbiljnim poteškoćama i izazovima”, preneo je AP. To se događa u trenutku kada između dve zemlje postoje sporovi oko trgovine, pristupa kompjuterskim čipovima i podrške Vašingtona Tajvanu.

Back to top button