Srbija

ПКС: Отворени Балкан – Више посла и трговине, мање бирократије и неразумевања

СрбијаРеално/ТИРАНА/21.12 – Привреда и грађани Србије, Албаније и Северне Македоније ускоро ће моћи да лакше тргују, путују, међусобно запошљавају дефицитарне кадрове и брже се економски интегришу у оквиру иницијативе Отворени Балкан. То је данас потврђено на Самиту тројице лидера у Тирани потписивањем шест трилатералних и билатералних споразума чија примена треба да унапреди пословање у региону и убрза проток људи, капитала, услуга, робе. Својим потписима гаранцију и подршку да ће договорено и потписано заживети у пракси дали су председник Алесандар Вучић, премијери Еди Рама и Зоран Заев, објављно је на сајту ПКС.

„Одговор политике је оно што је привреда желела и то је заиста прави дијалог. Данас имамо конкретна решења која штеде време и новац, и наше привреде чине конкурентнијим на глобалном тржишту. У наредна три месеца заживеће заједничко тржиште рада и јединствена радна дозвола“ рекао је Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије. Привредници очекују да ће се први бенефити врло брзо показати на терену кроз примену усаглашених фитосанитарних, ветеринарских и других сертификата чиме ће се смањити трошкови пословања, а унапредити конкурентност компанија, казао је Чадеж.

“МК Гроуп, као једна од водећих инвестиционих групација у Југоисточној Европи, подржава све иницијативе чији је циљ успостављање олакшица у кретању робе, увозу и извозу, као и смањење баријера приликом пословања. Сигурни смо да ће споразуми допринети убрзавању спровођења иницијативе “Отворени Балкан”, изјавио је Милош Мијовић, директор компаније МК Agriculture. Истиче да је аграр један од најзначајнијих фактора повезивања привреда региона и најављује наставак улагања у савремену и паметну пољопривреду кроз дигитализацију и иновације.

У компанији Милшпед истичу да Отворени Балкан и заједничко регионално тржиште доприноси јачању производних и извозних капацитета и смањењу трошкова пословања компанија у региону.

Регион се промовише као јединствена инвестициона дестинација, компаније нам постају конкурентније на европском и глобалном тржишту, добијамо јединствено тржиште радне снаге, међусобно признавање АЕО ауторизација, као и јединствен фитосанитарни и ветеринарски систем провере и бржи проток робе на границама уз рад 24 часа, истиче Марко Дивљан, директор Милшпеда у Албанији.

Слободан Рељић, менаџер пројеката за нова тржишта у компанији Делта Аграр наводи да компанија увози доста воћа и поврћа из Албаније и да ће усаглашени сертификати знатно поједноставити и појефтинити цео процес. “Као увозници дужни смо да за сваки производ који увозимо у Србију урадимо анализу да је здравствено исправан након чега може у промет. Те анализе нису јефтине и олакшице које доносе потписани споразуму знатно ће смањити трошкове, објаснио је Рељић и тек нако тога може у промет. Те анализе нису јефтине и јединствене процедуре ће појефтинити производњу и унапредити конкурентност. Јединствене радне дозволе по његови речима омогућиће запошљавање радника из региона уз добре дневнице подсећајући да су ангажовали раднике из Индије.

У Тирани су потписани Споразум о условима за слободан приступ тржишту рада на Западном Балкану, Споразум о повезивању шема електронске идентификације грађана ЗБ и Споразум о сарадњи у ветеринарској, фитосанитарној и области безбедности хране и хране за животиње на ЗБ.

Влада Србије и Савет министара Албаније потписали су споразум о узајамном признавању одобрења овлашћених привредних субјеката за сигурност и безбедност (АЕОС), као и Влада Северне Македоније и Савета министара Албаније о узајамном признавању одобрења овлашћених привредних субјеката за сигурност и безбедност (АЕОС). На маргинама самита је потписан Споразум о сарадњи акредитационих тела на Западном Балкану.

Back to top button