SrbijaSvet

Платформа Мали Милош и дронови ПР-ДЦ на сајму у Абу Дабију

СрбијаРеално/Дубаи/21.02.22. – На блискоисточној конференцији и сајму посвећеном дроновима Умеx 2022 Србију представљају беспосадна платформа Мали Милош и дронови породичне компаније ПР-ДЦ, саопштено је из Владе Србије.

Министарство одбране Републике Србије, Војнотехнички институт и Југоимпорт СДПР на сајму који је јуче отворен представљају се својом даљински контролисаном беспосадном платформом Мали Милош. Kомпанија ПР-ДЦ која се бави производњом беспилотних летелица представиће три дрона – два дрона ИKА-01 и главни производ ИKА-20, чију су серијску производњу започели након Дубаи Еxпа. Милош Петрашиновић из компаније ПР-ДЦ истиче да је после наступа у Дубаију огроман успех наступ на сајму специјализованом за дронове.

“То нам даје сјајну прилику да видимо где се налазимо у поређењу са произвођачима дронова широм света. Оно што смо веч на отварању видели јесте да смо једни од млађих инжењера на сајму и овај наступ ће нам сигурно бити огромно искуство”, рекао је он.

Додао је да су дронови из серије ИKА назив добили по покојном професору чврстоће летелица Машинског факултета Универзитета у Београду Илији Kривошићу.

“Управо он је заслужан за десетине генерација успешних ваздухопловаца и тиме желимо да његов надимак ИKА буде заувек уписан у историју ваздухопловства као прве беспилотне летелице из Србије које се продају на светском тржишту”, рекао је Петрашиновић, иначе асистент на Машинском факултету.

Сајам Умекс поред беспилотних летелица, биће фокусиран и на технологије симулација и роботике не само у ваздухопловним применама. На комерцијалном делу сајма учествоваће 26 земаља, а уз Србију још шест држава имаће по први пут приватне компаније а то су Турска, Аустрија, Малта, Бугарска, Израел и Бахреин.

Back to top button