DruštvoIzdvojene vesti

Почело чишћење дивљих депонија широм Србије

СрбијаРеално/БЕОГРАД/17.06.22.- Акција чишћења дивљих депонија, која ће уз подршку Министарства заштите животне средине у наредних месец дана бити спроведена у 34 града и општине, почела је у Суботици, Новом Саду, Чачку, Вршцу и општинама Ћуприја, Горњи Милановац, Сокобања, Тутин, Бела Црква, Житиште, Лебане, Владимирци, Пландиште, Кула, Бојник, Кнић и Нова Варош.

Ресорно министарство издвојило је ове године 80 милиона динара за подршку локалним самоуправама у решавању проблема дивљих депонија, док је 20 милиона опредељено за постављање видео надзора на очишћеним локацијама.

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић истиче да дивље депоније представљају један од највећих еколошких проблема у Србији и да држава заједно са локалним самоуправама активно ради на његовом решавању.

– Неодговорно и неадекватно одлагање отпада утиче на загађење ваздуха, воде и земљишта и стога је изузетно важно да подижемо свест грађана да једино заједно можемо да се изборимо са овим великим проблемом. Министарство ће наставити да одваја средства за ову намену како бисмо унапредили животну средину, поправили квалитет живота и осигурали чистију будућност за наредне генерације – рекла је Вујовић.

Министарка је подсетила да је уклањање сметлишта и дивљих депонија наставак акције коју је министарство у сарадњи са јединицама локалне самоуправе покренуло прошле године. Резултат ће, навела је, бити 700 очишћених дивљих депонија од укупно 3.500, колико се процењује да их има на територији Србије.

Back to top button