Kultura

Почео 23. Новосадски џез фестивал

СрбијаРеално/НОВИ САД/26.11 – Након веома успешног прошлогодишњег онлајн издања, синоћ је у Српском народном позоришту поново уживо почео 23. Новосадски џез фестивал који ће до 28. новембра љубитељима овог музичког жанра представити неке од најпопуларнијих састава и светски прослављене музичаре регионалне џез сцене.

Модеран, класичан, несвакидашњи и квалитетан џез на сцену Српског народног позоришта доносе ансамбли из Србије, Босне и Хецеговине, Хрватске, Словеније и Мађарске, а прве вечери концертног програма на сцени ’’Пера Добриновић’’ СНП-а наступили су Модерн Арт Орцхестра из Будимпеште и домаћини из Новог Сада, састав Аксхани Пројецт.

Вечерас, другог дана фестивала, музички сладокусци ће имати прилику да прате концерте два квартета – Бојан Цветковић квартет од 19:30 часова и Лана Јањанин квартет у 21:30.

Публика 23. Новосадског џез фестивала имаће прилику да ексклузивно чује први ауторски албум Бојан Цветковић квартета “Јоy” који је снимљен у августу ове године. Бенд предводи пијаниста Бојан Цветковић, један од ангажованијих пијаниста новије џез генерације, на контрабасу је Давид Гегић а на бубњевима Никола Бановић.

Лана Јањанин квартет у Нови Сад доноси џез, Р’Н’Б и Соул звук у оригиналним нумерама које компонује сама Лана Јањанин, вокал, пијанисткиња и оснивач овог квартета. Свој јединствен звук и стил доноси уз Марка Ферлана, Лукаса Фелнера и Томажа Гајшта.

У суботу, 27. новембра из Лјубљане, Новог Сада, Београда и Суботице у Српско народно позориште стиже састав Супер саx 4 који наступа у 19:30, а концерт љубљанског Тео Цоллори & Моменто Цигано заказан је за 21:30.

Супер саx 4 приредиће публици снажну џез атмосферу уз вишеструко награђиване саксофонисте региона. Музичари Јасна Јовићевић, Адам Клем, Габор Бунфорд и Макс Кочетов представиће свој сјајан репертоар претпоследње вечери фестивала.

Тео Цоллори & Моменто Цигано један је од водећих џез састава Европе. Нјихов први албум ”Хот Цлуб Пиран” добио је награду 2015. године на музичком порталу Музикобала, годину дана касније издавачка кућа Лоwтемп (Граматик) издала је тај албум у Америци, а песма “Блед 1960” са њихове друге плоче “Камерато Музиканте” била је проглашена за најбољу песму 2018. године на радију Словенија. Трећа плоча “Молто Алигаторе” била је инспирација маестру Лојзету Крајнчану (диригент и аранжер РтвСло Биг Банда) да направи аранжмане за Биг Банд формацију. Тео Цоллори је тренутно на турнеји као солиста са најелитнијим џез оркестром у Словенији (Биг Банд РтвСло) а уз њега наравно стижу и момци из групе Моменто Цигано.

Овогодишњи Новосадски џез фестивал затварају Синан Алимановић квартет чији чланови стижу из Сарајева, Беча и Загреба у 19:30 часова и Ненад Василић трио у 21:30.

Како је публика Новосадског џез фестивала навикла, специјална посластица биће традиционални Јам сессион у Позоришном клубу Трема сваке вечери након концертног програма, од 22:30 часова који ће уприличити Хоусе Банд. Улазнице за главни концертни програм могу се купити на билетарници Српског народног позоришта.

Back to top button