Izdvojene vestiSrbijaŽivot i stil

Počeo 62. Sabor trubača u Guči

SrbijaRealno/Guča/11.08.23. – Podizanjem saborske zastave, intoniranjem saborske himne Sa Ovčara i Kablara i pucanjem iz prangije danas je počeo ovogodišnji, 62. Sabor trubača u Guči. Domaćin ovogodišnjeg Sabora Željko Tanasković, proslavljeni odbojkaš i rodjeni Dragačevac, istakao je da se iz Guče šalje poruka iz čitave Srbije da smo dobri domaćini.

“Kao što znate, ja sam bio u generaciji koja je poštovana i u Evropi i u svetu, ali kada vas vaši sugrađani poštuju, to je posebna emocija. Takođe, zadovoljstvo mi je što sam domaćin jednog događaja koji promoviše srpske običaje, našu kulturu i mi danas odavde šaljemo poruku ne samo iz ovih krajeva, nego iz čitave Srbije da smo dobri domaćini i da se naša sadašnjost, ali i naša budućnost zasnivaju na očuvanju izvornih tekovina”, rekao je Tanasković. Muzički direktor Sabora Dejan Lazarević izrazio je nadu da će ovaj Sabor po broju gostiju i kvalitetu sadržaja nadmašiti sve prethodne.

“Velika je čast biti na ovom mestu da zajedno otvorimo ovaj Sabor, iza nas su dva saborska dana koja su, po meni, jako uspešna što se tiče posete, ali pored organizatora i nas koji učestvujemo, veliku zahvalnost dugujemo i vama Dragačevcima koji otvarate vrata vaših domova”, rekao je Lazarević. U nedelju, na gradskom stadionu svoje umeće će na finalnom takmičenju pokazati 16 najboljih trubačkih orkestara Srbije koji su svoje mesto u finalu zaslužili pobedama na predtakmičenjima. Otvaranju Sabora prisustvovali su i ministar sporta Zoran Gajić i državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine Uroš Kandić.

Back to top button