Izdvojene vestiSrbija

Почео састанак Путина и Вучића

СрбијаРеално/СОЧИ/25. 11 – Председник Србије Александар Вучић у Сочију разговара са председником Руске Федерације Владимиром Путином, разговараће се о више тема, али је у фокусу испорука и цена гаса.

Састанак Вучића и Путина води се у четири ока у резиденцији председника Русије, а домаћин је српског колегу дочекао на улазу у здање у Сочију уз срдачан поздрав.

“Сваки сусрет са председником Руске Федерације је од изузетног значаја за нашу земљу”, написао је Вучић на Инстаграму.

Двојица председника, којима је ово 19. по реду званичан сусрет, у Сочију разговарају о више тема – ситуацији на Западном Балкану, заједничким пројектима, економској сарадњи, али је најважнија на столу данас она о испоруци и цени гаса.

Председник Србије у Сочи је стигао у среду увече, када је истакао да ће управо дугорочни уговор са Русијом о испоруци гаса бити главна тема разговора.

Како је тада рекао, не крије да ће замолити Путина за најповољнију цену тог енергента.

У овом тренутку на снази је уговор између “Србијагаса” и руског “Гаспрома”, али он истиче крајем ове године, у тренутку који је посебно проблематичан због великих турбуленција на тржишту енергената.

Цена 1.000 кубика гаса сада на берзи премашује и 1.000 долара, док Србија према важећем уговору за исту количину издваја 270 долара – вишеструко мање.

О разговору Вучића и Путина огласио се и московски Кремљ. Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да ће Путин у Сочију разговарати са Вучићем о “сарадњи две земље на обострану корист”, што ће, како је оценио, бити “веома важни разговори са савезником и пријатељем”.

У званичном саопштењу Кремља је наведено да ће се на разговорима два лидера, између осталог, фокусирати и на решење кризе на Косову и Метохији.

Back to top button