Izdvojene vestiSrbija

Почиње градња фабрике електричних мотора Нидек у Новом Саду, присуствује Вучић

СрбијаРеално/НОВИ САД/10.12 – Изградња фабрике електричних мотора јапанске Нидек корпорације почела је данас у Новом Саду, у присуству председника Србије Александра Вучића.

Фабрика ће бити изграђена у Индустријској зони Север 4, на Каћком путу.

Церемонији полагања камена темељца присуствују главни и извршни директор Нидек корпорације Ђун Секи, амбасадор Јапана у Србији Такахико Кацумата, министарка привреде Анђелка Атанасковић, директор фабрике „Нидец Елецтриц Мотор Сербиа“ Марко Ивовић, покрајински премијер Игор Мировић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и други.

Градња фабрике у Новом Саду представља једну од највећих инвестиција у нашој земљи.

Како је раније најављено, Нидек планира да у Србију доносе инвестицију вредну укупно две милијарде евра, а са производњом би требало да почне крајем 2022. године.

Најављено је и да ће фабрика за потребе аутомобилске индустрије у првој фази запослити 300 људи и да ће се простирати на 26.000 квадратних метара.

Циљ је да фабрика Нидека у Новом Саду буде централна база за производне активности групе у Источној Европи и седиште компаније, као и за предузећа у Нидек групи, од којих се за више њих, такође, планира долазак у Србију.

Та инвестиција је у складу са „Иницијативом за сарадњу са Западним Балканом“ на којој јапанска влада тренутно ради у односу на нашу земљу и друге регионе, те је јапанска компанија добила велику подршку и од јапанске и од српске владе.

У Европи се повећава потражња за високо ефикасним моторима једносмерне струје без четкица и сродним производима за возила кућне апарате услед пооштравања прописа о заштити животне средине и строжим захтевима за смањењем емисије угљендиоксида за путничке аутомобиле у европским земљама.

Такође, раније је најављено да је у плану да Нидек компанија у Новом Саду до 2026. године откупи још 16 хектара земљишта за даље фазе инвестиције.

Нидек је основан 1973. године у јапанском граду Кјоту, а данас је светски лидер у производњи свих врста електромотора са највећим уделом на светском тржишту малих вретенастих мотора који напајају хард дискове.

Корпорација послује у више од 40 земаља, са око 340 компанија у групи и запошљава више од 120.000 људи широм света.

Током 2019. године укупан приход од продаје је износио 11,8 милијарди евра.

Улагање у Србију део је дугорочне стратегије компаније, а покретање фабрике у Новом Саду први је корак ка успостављању европског индустријског парка Нидек.

Компанија је навела да ће у новом пословном подухвату следити своје вишедеценијско искуство, као и пример улагања у град Пингху у Кини, где је Нидек за 20 година пословања уложио више од две милијарде евра, а изграђено је 12 фабрика у којима је запослено више од 12.000 људи.

Back to top button