Srbija

Почињу еКонсултације, грађани укључени у доношење прописа

СрбијаРеално/БЕОГРАД/16.12 – Портал еКонсултације пуштен је данас у рад као саставни део портала е-Управа, а нова платформа омогућава грађанима да електронским путем учествују у процесу припреме и усвајања докумената јавних политика и прописа.

Грађани ће на једном месту имати увид у све документе јавне управе који су у процесу израде и имаће могућност да сугестијама и предлозима дају свој допринос усвајању тих докумената.

Пуштању у рад новог портала под називом “еКонсултације” – Учествуј и креирај своје окружење, присуствовала је председница Владе Србије Ана Брнабић која је истакла да усвајање закона и подзаконских аката неће бити могуће без транспарентних консултација са грађанима, организацијама цивилног друштва и привредним удружењима.

Брнабић је казала да је данас велики дан за демократију у Србији када, како је навела, почиње нова ера у начину писања и усвајања закона и подзаконских аката.

Премијерка је казала да је 2012.годије било незамисливо да представници цивилног сектора или привреде буду у радним групама за израду нацрта закона у којима су, како каже, били само представницу министарстава и државних инсититуција, док су, додала је, јавне расправе биле “опционе” и нсјцшце нису одржаване.

“Закони би изненадили и грађане и привреду, била је огромна нестанилност и зато нам је тако ишло у привреди, рекла је Брнабић.

Како каже, у Србини је данас много другачија ситуација навидећи да цивилни сектор и привреда учествују у изради предлога закона, али да треба унапредити квалитет јавних расправа.

Брнабић је казала да је у мандату владе Мирка Цветковућ усвојен 231 закон, од чега 141 закон по хитном поступку што је, како каже, 61 одсто законских прописа, док су јавне расправе одржане за 35 нацрта закона, односно 15 одсто.

Навела је да је мандату актуелне владе, од 173 усвојена закона, само седам је донето по хитном поступку, што је четири одсто, док је 52 одсто закона ишло на јавну расправу.

“Поражена сма том чињеницим, али ако погледамо у односу на 2012.годину, ситуација је много је боља са одговорнијом и транспарентнијом влашћу, али није довољно добро за наше грађане, рекла је Брнабић.

Истакла је да је данас обавеза да се у све фазе доношења закона укључе представници заинтересованих страна и позвала грађане, организације цивилног друштваи привредна удружења да посете портал и укључе се у све процесе доношења јавних докуменара који су им важни.

Директор Канцеларије за ИТ и еУправу Михаило Јовановић рекао је да нови портал представља дигитални алат за укључцивање грађана, организација цивилног друштва и представника привреде у процес доношосења одлука јавне управе.

“Успостављањем ове платформе сарадња јавног и приватног сектора се подиже на виши ниво, рекао је Јовановић.

Навео је да су се на платформи еКонсултације већ регистривале 24 институције, од којих 21 министарство.

“Тренутно 3.800 институција користи портал еУправа, а да је на тој платформи регистровано 1.112.000 грађана, рекао је Јивановић и захвалио је Немачкој организацији за међународну срадњу (ГИЗ) која је финансирала пројекат еКонсултације.

Промоцији нове платформе присуствивали су амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб и директорка Републичког секретаријата за јавне политике.

Влада Србије је у јулу ове године одлучила да успостави портал е-Консултације уз образложење да се , осим стандардних начина спровођења консултација јавних расправа (округли столови или фокус групе) указала потреба да се и електронским путем омогући слање коментара, сугестија и примедби заинтересованих грађана и да се на на тај начин најшири круг учесника укључи у те процесе.

Back to top button