BeogradIzdvojene vesti

Почињу заједничке контроле републичких и градских инспектора

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић најавила је да ће од сутра републички инспектори заштите животне средине кренути у координисан надзор, заједно са инспекцијом Града Београда, како би се уверили да привредни субјекти и установе на територији Београда предузумају све прописане мере како не би долазило до прекорачења емисија загађујућих материја у ваздух.

На захтев Министарства које водим, инспектори за заштиту животне средине Града Београда од сутра ће, уз координацију републичких инспектора, кренути у ванредне контроле на територији престонице.

Надзор ће се радити у градским топланама и установама које имају сопствене котларнице, а за које је надлежна локална самоуправа. Циљ нам је да заједничким ангажовањем појачамо контролу и осигурамо поштовање Закона о заштити ваздуха, указала је министарка.

Републички инспектори заштите животне средине су, како је навела, у протеклих месец дана обавили око 20 контрола у привредним субјектима и установама, а добра вест је да углавном нису утврђене веће.

Вујовић је подсетила на то да су почетком године усвојене измене и допуне Уредбе о граничним вредностима емисија загађујућих материја у ваздух, којом су први пут обухваћени објекти чија делатност има утицај на аерозагађење.

Будући да се раније велики број притужби грађана односио на мала постројења која су извор загађења, новом уредбом је контрола тих објеката у надлежности инспекције за заштиту животне средине. Обухваћена су и постројења за директно грејање, сушење или други начин обраде предмета и материјала, попут пећи за поновно загревање или за термичку обраду. У наредном периоду нас очекују појачане контроле, како бисмо и на тај начин допринели да се унапреди квалитет ваздуха, рекла је Вујовић.

Back to top button