Izdvojene vestiSrbija

Поднето више од 170.000 тужби за обраду кредита

СрбијаРеално/БЕОГРАД/21.11. – Адвокати Милан Кубат и Александар Андрејић позвали су грађане и своје колеге да не попуштају пред притиском банака, које су повеле хајку на грађане и адвокате како би одустали од тужби.

-Надамо се да ће све колеге стати на нашу страну и страну колеге који је тужен. Покренут је поступак, једна банка је већ тужила једног колегу. Они очигледно мисле да имају основа, ми мислимо да нема, а један од разлога је што колеге наплаћују неправоснажне пресуде приликом извршења, међутим, исти тај суд им даје права на то. Тако да видећемо како ће проћи сам поступак – каже адвокат Милан Кубат у јутарњем програму Курир телевизије.

Адвокат Александар Андрејевић каже да су адвокати само радили свој посао.

-Адвокати су штитили права грађана, то вам је и посао. Када се ради о тим тужбама, неке су заиста и биле за мали износ, али знате како и не постоји мали износ. Дугујте у Америци некоме 100 долара, па да видите како ће то да се заврши – каже адвокат Александар Андрејић.

Милан Кубат истакао је да Врховни касациони суд донео је одлуку која је стала у корист банака.-Поставља се питање трошкова покренутих поступака, који ће након ове одлуке Врховног касационог суда бити на штету грађана, а не у корист како је до сада била пракса. У пракси ће вероватно све и пасти на терет грађана, што је веома тешко, с обзиром на то да су грађани имали неку врсту правне сигурности када су улазили у све то. Они су очекивали да ако они уђу у спор против банака, да ће тај спор и добити. Сада, када је наступила правна несигурност, када се пракса променила, постоји велика могућност да ће грађани морати да плате све трошкове – каже Андрејевић.

-Банка је почела врши притисак како на адвокате, тако и на грађане лично, шаље им дописе чак и на кућне адресе да се одрекну тужбе, а ми позивамо грађане и адвокате да не одустају од тужби, а колеге неће повући тужбу ни након задатог рока, које су банке дале. Идемо до краја – навео је адвокат Миалн Кубат.

Да подсетимо, поједине банке су почеле да подносе тужбе против адвоката који су, на захтев грађана, водили поступке против њих због наводног незаконитог наплаћивања трошкова обраде кредита! Саговорници Курира рекли су да ове тужбе немају везе с логиком, јер су адвокати само радили свој посао, те да имају за циљ да додатно застраше грађане и адвокате како би одустали од око 170.000 спорова који се воде пред судовима.

Back to top button