Izdvojene vestiSvet

Lukašenko: Podržavam hrabru politiku predsednika Republike Srpske

SrbijaRealno/Minsk/19.02.24. – Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko podržao je danas “doslednu i hrabru politiku” predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, a posebno to što “čvrsto zastupa interese pravoslavaca u BiH i regionu”, javlja RTRS.

“Samo istrajnost, hrabrost i sloboda mogu da odrede budućnost jedne nacije i regiona, a upravo to vidim u politici predsednika”, rekao je Lukašenko nakon razgovora sa Dodikom, dodajući da je reč o starim prijateljima i da je Belorusija spremna da uvek podrži Republiku Srpsku. Lukašenko je rekao da razume poziciju Srpske i njenih političkih predstavnika koji “trpe pritiske kolektivnog Zapada”.

“Pažljivo pratimo situaciju na Balkanu. Jugoslaviju su razbili, znate moj stav u najtežim vremenima tokom bombardovanja, znate i za moj odnos sa BiH. Mi znamo da vam sada nije lako i samo snaga, nažalost, danas nešto znači. A vaša moć i hrabrost mnogo znače”, rekao je on. Lukašenko je Dodiku poručio da se Republika Srpska čvrsto drži po pitanju odbrane pravoslavnog naroda.

“Imamo poverenje u vas, možete da računate na nas”, naveo je on. Dodik je ukazao beloruskom kolegi na, kako se navodi, složenu političku situaciju u BiH. “Predsednik Lukašenko jedan je od retkih lidera koji je upoznat sa detaljima. I jedna dobra namera da se razume i pomogne u konkretnoj situaciji.

Uspešan sastanak, nastavićemo da radimo”, rekao je Dodik. Delegacija Srpske imala je sastanak i sa premijerom Bjelorusije Romanom Golovčenkom, a tokom posete beloruskoj Akademiji nauka dogovoreno je jačanje saradnje i u oblasti obrazovanja.

Preporuka: https://srbijarealno.rs/presuda-u-njujorku-lov-na-vestice/

Back to top button