Srbija

Покренут пилот пројекат у циљу боље припреме за отпуст штићеника ВП Дома у Крушевцу

СрбијаРеално/БЕОГРАД/14.12 – У Васпитно-поправном дому у Крушевцу данас је почело спровођење новог програма припреме за отпуст и подршке након отпуста штићеника из ове установе у склопу пројекта Управе за извршење кривичних санкција и Европске уније, вредног 1,4 милиона евра.

„Сви напори које улажемо током третмана малолетника пролазе најважнији испит управо у тренутку њиховог отпуста када треба да се на делу покаже да ли се промена догодила и да ли су изабрали исправан пут“, истакао је директор Управе за извршење кривичних санкција Дејан Царевић.

Он је нагласио да је из тог разлога потребно заједничко деловање запослених који се брину о њима у ВП Дому до свих актера у широј локалној заједници, што укључује ангажовање државних и невладиних организација.

„Током пројекта, који је покренут у септембру 2019, израђени су и програми припреме за отпуст осуђених лица за које је већ спроведен пилот пројекат у КПЗ Пожаревац (Забела)“, указао је Царевић.

Фото: Управа за извршење кривичних санкција

Он је навео и да су експерти ЕУ спровели вишемесечну обуку запослених у Служби за третман и повереничким канцеларијама који ће даље обучавати своје колеге у целом систему извршења.

„Нови програми и обука запослених ће још више ускладити нашу праксу са најбољом праксом ЕУ“, закључио је Царевић.

Представница Делегације ЕУ у Србији Леонета Пајер рекла је да ЕУ подржава овај програм припреме за отпуст штићеника док су у Дому и након изласка јер, како је истакла, њихова реинтеграција представља огроман изазов.

Back to top button