Izdvojene vestiSrbijaSvet

POMOĆ MLADIM MAJКAMA OD PRINCEZE КATARINE I LAJFLAJN ČIКAGA

SrbijaRealno/Beograd/27.12.23. – NJ.К.V. Princeza Кatarina zajedno sa Humanitarnom organizacijom Lajflajn iz Čikaga, nastavlja da pruža značajnu podršku ženama u Srbiji i Republici Srpskoj kroz projekat „Ekonomsko osnaživanje žena žrtava nasilja“.

On je pokrenut sa ciljem kako bi se ženama u sigurnim kućama i skloništima omogućilo da se lakše zaposle i postanu finansijski nezavisne po izlasku iz tih institucija.

Donacijom Lajflajna Čikago Materinskom domu u Beogradu, koji je jedna od radnih jedinica Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine „Zvečanska“, kupljene su dve šivaće mašine i sav potreban materijal i alat za kurseve krojenja i šivenja u okviru šnajderske radionice ove ustanove, a u nastojanju da se obezbedi obuka za maloletne majke koje borave u ovom domu. Pored toga, kursevi šivenja za dve mlade majke koje su štićenice ovog Doma su uplaćeni u Studiju Lenart.

Ova velikodušna donacija je usmerena na podučavanje i prenošenje praktičnih veština, kako bi se njom dovelo do znatnog poboljšanja izgleda za buduće zapošljavanje i finansijsku nezavisnost. Sredstva za ovaj projekat obezbeđena su izdavanjem i prodajom kuvara „Кuvanje s ljubavlju“, koji je kreirala grupa nesebičnih i predanih pristalica Lajflajna Čikago.

„Žene koje su žrtve nasilja, i verbalnog i fizičkog, preživljavaju najteža, nezamisliva iskustva. Ne postoji ništa što bi moglo u potpunosti da zaleči rane koje ove sirote žene trpe svakodnevno. Stoga ova inicijativa ima za cilj ne samo pružanje materijalne pomoći već i podizanje svesti o ozbiljnosti problema nasilja u našem društvu.

Naše žene treba da znaju da neko stoji uz njih i da ih štiti, da glasno govori o njihovim problemima i radi na smanjenju nasilja i diskriminacije. Moramo svi zajedno da radimo na tome da se osećaju bezbedno, da znaju da nisu same i da imaju nekoga ko je spreman da im pomogne.

Moja Fondacija u Beogradu, kao i kancelarije Humanitarne organizacije Lajflajn u inostranstvu, koje sve rade pod mojim pokroviteljstvom, pružaju podršku i pomoć sigurnim kućama i ženama žrtvama nasilja i to će činiti i dalje, jer želimo da učinimo svet boljim mestom za život.

Zahvaljujem svim ljudima velikog srca koji su učestvovali u izradi knjige recepata i time pružili pomoć i važnu, neophodnu podršku korisnicima sigurnih kuća u Republici Srpskoj i Srbiji“, rekla je NJ.К.V. Princeza Кatarina.

„Prepoznali smo potrebu za ovladavnjem životnim veštinama kao potencijalom za buduće zaposlenje mladih majki, kao i za zadovoljavanje njihovih ličnih potreba. Ispred tima Materinskog doma i svih majki na smeštaju, zahvljujemo se NJ.К.V.

Princezi Кatarina, njenoj Fondaciji i naravno dobrotvorima Lajflajna Čikago na velikom doprinosu našem Centru“, rekla je g-đa Snežana Milovanović, rukovodilac Doma.

Back to top button