Izdvojene vestiSrbija

Поповић на министарској конференцији о ресторативној правди у Венецији

СрбијаРеално/ВЕНЕЦИЈА/15. 12 – Министарка правде Маја Поповић учествовала је на Kонференцији министара правде у Венецији, која је организована под окриљем Савета Европе у циљу промовисања развоја дискусије о ресторативној правди у кривичној материји.

Током дводневне Kонференције, одржане у Венецији 13. и 14. децембра, дискутовало се о улози ресторативне правде и њеној употреби, како према малолетним учиниоцима кривичних дела, тако и у својству допуне система кривичног правосуђа, како би се подржала његова реформа која има за циљ одустајање од криминала, опоравак жртава, обештећење и реинтеграцију преступника.

Тема Kонференције била је и обука о ресторативној правди, као кључ за имплементацију препорука Савета Европе, наведено је у саопштењу.

„С обзиром на бројне предности које нуди ресторативна правда у решавању спорова, укључујући и њену све већу заступљеност у законодавству Републике Србије и у законодавствима других држава чланица Савета Европе, може се закључити да ће овај институт у ближој будућности бити много више примењиван“, рекла је министарка правде.

Истовремено је истакла да је неопходно принципе ресторативне правде приближити свим актерима кривичног поступка, нагласивши да је у том циљу у Србији успостављен квалитетан систем обуке и сертификације у оквиру полиције, судова и јавних тужилаштава, што значајно доприноси специјализацији и подизању свести професионалаца који ће их примењивати.

Ресторативна правда је процес у коме сва лица која су непосредно и посредно везана за кривично дело, заједно, кроз дијалог међусобно поверење и разумевање, покушавају да превазиђу последице које су наступиле извршењем кривицног дела.

Подразумева бављење узроцима и покушај поновног успостављања стања и односа нарушених кривицним делом применом различитх метода.

Back to top button