Izdvojene vestiSrbija

Поповић позвала на подршку кандидатима за тужиоце

СрбијаРеално/БЕОГРАД/23.12 – Министарка правде Маја Поповић позвала је данас посланике да подрже предложене кандидате за јавне тужиоце, наводећи да сви кандидати испуњавају услове за обављање тих функција.

Она је у парламенту рекла да се данас бира 37 јавних тужилаца, у Тужилаштву за организовани криминал, апелационим, вишим и основним јавним тужилаштвима у Србији.

Поред кандидата за тужиоца за организовани криминал, предложени су, каже, кандидати за два апелациона јавна тужилаштва, 11 виших јавних тужилаштава и 23 основна јавна тужилаштва.

Поповић је навела да је за тужиоца за организовани криминал предложен Младен Ненадић, који и сада обавља ту функију, затим за јавног тужиоца у Апелационом јавном тужилаштву у Београду Томислав Килибарда, в.д. јавног тужиоца, а за јавног тужиоца у Крагујевцу Милијана Дончић, в.д. јавног тужиоца.

Према њеним речима, за јавног тужиоца у Вишем јавном тужилаштву у Београду предложен је Ненад Стефановић, заменик јавног тужиоца, а за јавног тужиоца Вишег јавног тужилаштва Ваљеву Драгана Марковић, која је и сада на тој функцији.

За јавног тужиоца у Смедереву предложен је Иван Конотар, јавни тужилац у Основном јавном тужилаштву у Младеновцу, за јавног тужиоца у Вишем јавном тужилаштву у Сомбору предложен је Зоран Дивјак, који је такође на тој функцији.

За јавног тужиоца у Вишем јавном тужилаштву у Суботици предложен је Мирослав Кркелић, у Шапцу Светлана Недељековић, у Крушевцу Братислав Петровић, у Краљеву Милан Ђорђевић, у Новом пазару Милана Мрвић и у Нишу Горица Митић.

Поповић је навела и да је за јавног тужиоца у Вишем јавном тужилаштву у Врању предложена Данијела Трајковић.

Остали кандидати, њих 23, предложени су за основна јавна тужилаштва.

Члан скупштинског Одбора за правосуђе Ђорђе Дабић оценио је да је ова власт дала највећи импулс ка потпуној независности судства и тужилаштава.

Ипак, сматра да није нетачно рећи да политика данас има утицаја на правосуђе и тужилаштво, а према његовој оцени, тај притисак, не долази од стране извршне власти већ од опозиције.

„Грађани Србије треба да знају да притисак и те како постоји када је реч од стране политике ка тужилаштву, али оно што се дешава тужиоцима који данас поштено и одговорно раде свој постоје управи пример како их сатанизују разноразни медији под Ђиласовом контролом“, рекао је Дабић.

Back to top button