Društvo

Поповић: Спутњик V најефикаснији против омикрон соја

СрбијаРеално/МОСКВА/21.12 – Руска вакцина Спутњик V показала је виши ниво ефикасности у борби против Омикрон соја у односу на друге вакцине на тржишту, изјавио је министар Ненад Поповић након разговора са Александром Гинтсбургом, директором Института за вирусологију „Гамалеја“ у Москви.

Према истраживању Института Гамалеја, Спутњик V показује високу активност неутралисања вируса против варијанте Омикрон и може да обезбеди снажну одбрану од тешког обољевања и хоспитализације, наводи се у саопштењу Поповићевог Кабинета.

„Спутњик V је показао три до седам пута боље резултате у активности неутрализације вируса против Омикрона у поређењу са подацима других произвођача вакцина“, рекао је Поповић и додао да су ови подаци добијени на основу студија спроведених овог месеца у Европи и Африци.

Поповић је објаснио да су ипак најбоље заштићени они који су после примљене две дозе вакцине Спутњик V примили и „бустер“ односно трећу дозу ове вакцине.

„Очекивана ефикасност после “бустер“ дозе Спутњика V против омикрона могла би да буде више од 80 одсто“, рекао је Поповић.

Он је навео да је вакцина Спутњик V развијена на основу безбедне и добро проучаване технологије током 30 година и да није повезана са озбиљним нежељеним ефектима као што су миокардитис или перикардитис.

Back to top button