Izdvojene vestiSrbija

Поповић: Верујем да грађани желе независно правосуђе

СрбијаРеално/БЕОГРАД/22.12 – Министарка правде Маја Поповић оценила је да је веома важно представити грађанима због чега су битне уставне промене у области правосуђа и нагласила да чврсто верује да грађани Србије желе независно правосуђе и независније судове.

„Ако грађани гласају “за“ на референдуму, идемо са сетом закона. У супротном, не можемо да мењамо законе, рекла је министарка на састанку са Националним конвентом о Европској унији који је организовала председница Владе Ана Брнабић, а на тему даљих корака у процесу европских интеграција и предстојећег референдума.

Рекла је да Влада и правници треба да дају информације грађанима зашто су те промене добре.

Подсетила је да су два пута тражили мишљење Венецијанске комисије, иако није било потребе, јер је прва оцена била позитивна.

Додала је да су то учинили, јер је намера била да се постигне највиши могући степен европских вредности уз максималан степен консензуса.

„Чврсто верујем да сви грађани Србије желе независно правосуђе, независније судове „, рекла је минисарка и нагласила да је циљ уставних промена управо то.

Рекла је да је најлогичније било да у радној групи буду и представници струковних удружења и представници удружења судија, тужилаца, и професори уставног права и Инситута за упоредно права, најеминентнији стручњаци.

Рекла је да не треба питати зашто је све ишло тако брзо, јер је сваки дан закашњења дан кашњена за све грађане.

„Кажем да је направљено најбоље могуће решење сходно мишљењу Венецијанске комисије и поштовању европских стандарда који су у овом тренутуку развоја нашег друства најбољи за Србију“, рекла је министарка.

Back to top button