Izdvojene vestiSrbija

Porfirije: Neka je mirom, radošću i ljubavlju ispunjen Vaskrs

SrbijaRealno/Beograd/16.04.23. – Patrijarh srpski Porfirije, na ponoćnoj liturgiji u Hramu Svetog Save, čestitao je vernicima praznik Vaskrsenja Hristovog i poručio da Vaskrs treba da bude ispunjen mirom, radošću i ljubavlju.

“Braćo i sestre, neka je blagosloven mirom, radošću i ljubavlju ispunjen današnji dan, neka su blagosloveni svi, blagodaću, ljubavlju, radošću i svetlošću vaskrsloga Hrista, vi i vaši bližnji i vaši srodnici, komšije i čitav svet”, poručio je patrijarh Porfirije na kraju ponoćne liturgije u Hramu. Neka nas sve Gospod blagoslovi svojom ljubavlju, svojom pobedom nad našim najvećim neprijateljem – nad smrću, rekao je Porfirije. “Neka nas blagoslovi punoćom života.

Živeli i srećan i blagosloven današnji dan i praznik”, poručio je patrijarh SPC. Pravoslavni hrišćanski vernici danas slave Vaskrsenje Hristovo po Julijanskom kalendaru, najveći i najstariji hrišćanski praznik, koji simbolizuje pobedu života nad smrću. Vaskrs je suština hrisćanskog učenja, a pored vernika SPC, ovaj praznik danas obeležavaju i Antiohijska, Jerusalimska, Ruska, Gruzijska, Japanska i druge pravoslavne crkve. U Srbiji je običaj da vaskršnje slavlje počne odmah posle jutarnje službe, a tada se vernici pozdravljaju rečima “Hristos Vaskrse-Vaistinu Vaskrse”.

Uskršnjim slavljem za vernike se završava najstroži Veliki post koji se najviše dana posti na vodi, a običaj je da vaskršnja jaja budu prvi mrsni zalogaji. Za hrišćane je praznik Vaskrsenja Hristovog, praznik nad praznicima i događaj koji je pre više od dva milenijuma izmenio istoriju čovečanstva. Vaskrsenje Isusa Hrista je temelj hrišćanstva i sva vera i propoved Hristovih učenika, a kasnije i svakog hrišćanina, niče iz tog najvažnijeg Hristovog dela.

Back to top button