DruštvoIzdvojene vesti

Порфирије посетио Хочевара и обишао радове на Маријануму

СрбијаРеално/БЕОГРАД/20.12 – Патријарх Порфирије посетио је уочи католичког Божића београдског надбискупа Станислава Хочевара, који га је упознао са радовима на обнови катедрале Маријанум, за шта је Српска православна црква као помоћ припремила, како је рекао патријарх, скроман прилог.

Патријарх и надбискуп честитали су Божић свим верницима који по грегоријанском календару славе рођење Исуса Христа, уз жељу да се на небу шири Божија слава да бисмо ми на земљи могли живети у миру.

Надбискуп Хочевар захвалио је патријарху Порфирију на посети и помоћи за обнову катедрале, указујући да је тиме показао солидарност.

“Није све у новцу који нам је крваво потребан, али знате колико свима нама значи солидарност коју сте на овај начин показали”, казао је Хочевар.

Додао је да је патријарх Порфирије на тај начин испунио и смернице које предвиђају да се у сваком народу или држави већинска заједница прва занима за мањинске.

“Хвала Вашој светости на сведочењу и успостављању друштвених и црквених релација”, казао је надбискуп.

Фото: Танјуг

Хочевар се пожалио да београдска надбискупија нема могућности да организује веронауку јер, како је навео, немају довољно својих просторија, а ниједна школа у Београду нема довољно деце припадника католичке цркве да би се то у школама организовало.

Такође, како је рекао Хочевар, немају ни простор где би се могли окупљати млади брачни парови, али ни довољно простора за посетиоце који желе да слушају оргуље.

“Зато нам је потребан духовни центар и конак за смештај свих тих особа и зато је потребна још више обнова овог центра”, казао је Хочевар.

Честитајући Божић свима који славе по грегоријанском календару и упућујући позив изасланику патријарха на службу на Бадње вече, Хочевар је пожелео свима да светло наде које букти из тајне Христовог рођења помогне да опстанемо као једна породица у читавом свету.

Патријарх Порфирије нагласио је да се радује што је посетио управо храм који је посвећен Пресветој Богородици, управо оној која је, како је навео, у име читавог људског рода својим смирењем и љубављу допринела да њен син постане један од нас и да њеним молитвама у служењу Богу син Божији дође у свет и донесе истину.

Како је казао и тада је Исус Христ донео свету оно што је и данас најпотребније, а то је мир.

“Тај мир није могућ без Сина Божијег, без његовог доласка међу нас и то узимајући људско тело. Ми смо у времену које почиње да личи на оно на шта нас Јеванђеле упозорава и обавештава, а то је да ће бити апокалиптичних времена”, указао је Порфирије.

Како каже, тренутно је ситуација таква да у Европи чија цивилизација не би постојала без Христа, многе важне тачке закона, које су везане за хришћанство су елиминисане.

Фото: Танјуг

Наводећи да једино човек руши богомдан поредак и у том смислу једини он трује, а трујући себе трује све око себе, Порфирије је указао да је тренутно присутна криза идентитета смисла постојања човека, идентитета разлога постојања човека и циља његовог постојања.

“Смисао изван хришћанске цивилизације, без Божића, је непојмљив и претвара се у контрадикторност. У озрачју тих размишљања, долазим радостан јер се ближи празник Христов, са радошћу што могу са овог места да честитам Божић свим припадницима католичке цркве и другима који по грегоријанском календару прослављају Христово рођење”, казао је Порфирије.

Пожелевши срећну и благословену 2022. годину, Порфирије је казао да је радостан дошао у храм који се обнавља, као и зграда која је поред храма, а која је враћена католичкој цркви.

“Знам да вам није једноставно и СПЦ ће приложити скроман прилог. Неће Бог зна колико утицати на обнову, али нека буде израз наше истинске, братске љубави”, казао је Порфирије.

Указао је и да не постоји бољи начин да човек буде честит, да буде користан другоме од начина који предвиђа Јеванђеље.

На обнови катедрале Марианум до сада изведени радови на уређењу водоводне и канализацијске мреже, као и јаке и слабе струје за све зграде, а урађена је дренажа темеља катедрале и дворишта и уведен нов систем грејања и хлађења.

Уз комплетно уређење саме зграде катедрале планира се и уређење осталих зграда, односно новог пасторалног центра с попратним дворанама, предвиђеним за едукацију верника и посебне пројекте новог пасторалног центра који ће обрађивати верска, друштвена и културна питања.

У склопу Маријанума, према плану, биће уређен и дом за старије и немоћне свештенике, као и дечији вртић који се у склопу Маријанума налази скоро 25 година.

Back to top button