Srbija

После 8 година подељено драго камење са Монблана

СрбијаРеално/ШАМОНИ/5.12 – Метална кутија са смарагдима, рубинима и сафирима деценијама закопана на глечеру француског Монблана подељена је осам година након открића између француског планинара који ју је пронашао и локалних власти.

Како преноси ББЦ, француски планинар је наишао на драго камење 2013. године, а оно је остало скривено у металној кутији која је била на лету индијског авиона који се срушио у удаљеном пределу пре око 50 година.

“Драго камење је ове недеље подељено на два једнака дела, која се процењују на 150.000 евра”, рекао је за АФП градоначелник Шамонија, Ерик Фурније.

Он је рекао да је веома срећан што се ова прича привела крају, посебно за планинара чији је интегритет похвалио јер је пријавио свој проналазак полицији, како то налаже закон.

Два авиона “Ер Индије” срушила су се на Монблану 1950. и 1966. године, а током година, планинари су редовно проналазили остатке, пртљаг и људске остатке из авиона.

У несрећи је погинуло 117 људи, а власти верују да су драгуљи највероватније дошли са лета који је путовао на релацији Мумбај-Нјујорк, наводи ББЦ.

Back to top button