Svet

После три месеца утихнуо вулкан на Ла Палми

Србија Реално/ЛА ПАЛМА/15.12 – После три месеца постоје назнаке да ће престати активност вулкана Кумбре Вијеха на шпанском канарском острву Ла Палма.

Становници острва Ла Палма надају се да је вулканска активност готова након скоро три месеца свакодневних експлозија, земљотреса, река растопљених стена и огромне количине пепела који садржи отровне гасове, наводи агенција АП.

Вулкан Кумбре Вијеха на Канарским острвима утихнуо је у понедељак увече, а научници су рекли да би његових 36 сати занемарљиве активности могли да буду знак почетка краја ерупције.

Они, међутим, не искључују могућност да вулкан поново оживи и да се врати са новом снагом, мада за то остављају малу вероватноћу.

„Не можемо да будемо 100 одсто сигурни, пошто је вулкан знао да нас изненади последњих недеља“, рекао је за АП стручњак за геологију Валентин Трол.

Међутим, како је рекао, многи параметри су се сада смањили, и мислим да је активност вулкана сада заиста у опадању“, рекао је он.

Влада Канарских острва саопштила је да је „вулканска активност пала скоро на нулу.“

Ниски и одрживи нивои активности морају да се посматрају 10 дана да би научници могли званично да прогласе крај ерупције, рекла је вулканолог Марија Хозе Бланко.

Ерупција вулкана, која је почела 19. септембра, најдужа је забележена ерупција на острву Ла Палма, а била је и прекретница за острвљане, од којих многи живе од пољопривреде и туризма.

Од тада је уништено скоро 3.000 локалних зграда и због активности вулкана неколико хиљада људи приморано је да напусти своје домове.

Упркос нанесеној штети није било повређених или смртних случајева који су директно повезани са ерупцијом.

Живот је углавном настављен нормално у већем делу Ла Палме, наводи АП.

Back to top button