Svet

Потенцијално опасан астероид ускоро улази у Земљину орбиту

СрбијаРеално/БЕОГРАД/5.12 – Како наводи Америчка свемирска агенција Наса, огромна, свемирска стена ће ући у Земљину орбиту 11. децембра 2021. године.

Астероид у облику јајета назван “4660 Нереус”, дугачак 330 метара, ће ући у Земљину орбиту брзином од 23.700 километара на час.

Очекује се да ће астероид проћи на довољној удаљености поред Земље, али ће нам и даље бити ближе него што је био пре 20 година.

Нереј – морски бог, најстарији син бога мора Понта и богиње Земље Геје – биће удаљен отприлике 3,86 милиона километара, што је око 10 пута више од удаљености између Земље и Месеца.

Ово за неупућене може да звучи као веома велика раздаљина, али према космичким стандардима, то је на корак од наше планете.

Наса означава сваки свемирски објекат који се налази у кругу од 193 милиона километара од Земље као “објекат у близини Земље”, а сваки објекат који се брзо креће унутар седам и по милиона километара, као “потенцијално опасан”.

Једном означени објекат, астрономи пажљиво прате, тражећи било какво одступање од њихове предвиђене путање, које би их могло довести на курс Земљине путање и евентуалног судара.

По предвиђањима Насе, Нереј ће се следећи пут приближити Земљи 2. марта 2031, затим новембра 2050. и 14. фебруара 2060. године, када би нам могао прићи на готово 1,2 милиона километара.

Back to top button