Politika

Потписани уговори за изградњу четири рециклажна центра

СрбијаРеално /БЕОГРАД/ 17. 12 – Србија ће добити осам модерних регионалних рециклажних центара ка којима ће гравитирати више од 50 градова и општина, изјавила је данас министарка заштите животне средине Ирена Вујовић, након потписивања уговора за реализацију прве фазе пројекта.

Прва фаза подразумева изградњу четири регионална центра за управљање отпадом и то у Ваљеву, Ужицу, Новој Вароши и Сомбору.

Уговоре о реализацији пројекта, министарка је потписала са регионалним директором за западни Балкан Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) Матеом Коланђелијем, и представницима јавно комуналних предузећа која ће управљати регионалним центрима.

Фото: Танјуг

Претходно је са Министарством финансија потписан и уговор о кредиту са директором Француске агенције за развој (АФД) за Европу, Блиски исток и Азију Филипом Орлианжом и директором ЕБРД Матеом Коланђелијем.

ЕБРД и АФД заједнички улажу 150 милиона евра у изградњу зелене инфраструктуре за управљање отпадом у Србији, односно по 75 милиона.

Након потписивања уговора, министарка Вујовић је изјавила да ће почетком следеће године Србија на тендеру моћи да бира извођаче радова за прва четири регионална центра.

“Србија је посвећена решавању питања управљања отпадом и циљевима Зелене агенде, а отварање Поглавља 27 је додатни подстицај да још брже радимо, јер су бенефити оваквих пројеката вишеструки”, рекла је министарка.

Она је додала да су зелене инвестиције важне за будућност Србије, а оваквим пројектима ће се побољшати еколошка слика наше земље.

Back to top button