Srbija

Повећање запослености, подршка најосетљивијим групама на тржишту рада у фокусу и 2022. године

СрбијаРеално /БЕОГРАД/ 22.12 – Борба за нова радна места, повећање запослености, као и подршка најосетљивијим групама на тржишту рада биће у фокусу рада Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и у 2022. години, истакла је ресорна министарка Дарија Кисић Тепавчевић на завршној конференцији „Оснажене заједнице – пут ка инклузији и развоју“, која је одржана у оквиру пројекта „Побољшање услова живота Рома и Ромкиња и других маргинализованих група у време пандемије Ковид 19“.
Кисић Тепавчевић је истакла да је подстицај економском оснаживању Рома и других најосетљивијих група, како би се унапредила њихова запошљивост и радна и социјална инклузија, један од основних циљева Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Министарка Кисић Тепавчевић је навела да ће у 2022. години за реализацију мера активне политике запошљавања бити издвојено 6,55 милијарди динара, што је повећање у односу на 2021. годину за више од 1,3 милијарде динара. Планирано је да у мере активне политике запошљавања, које подразумевају финансијску подршку, следеће године буде укључено више од 20.000 лица, додала је Кисић Тепавчевић.
Подсетила је да је од почетка ове године до краја новембра у те мере укључено 15.652 лица са евиденције Националне службе за запошљавање, што представља 85,88% реализације плана за 2021. годину. У мере активне политике запошљавања у 2021. години укључено је 1.980 Рома. На евиденцији Националне службе за запошљавање, у овом моменту, евидентиранo je 28.254 Рома.

Кисић Тепавчевић је указала да само заједничким снагама може бити унапређен положај најосетљивијих група и додала да су у том смислу важна и драгоцена искуства организација цивилног друштва и других партнера, међу којима је и Савезна Република Немачка, која дуги низ година, кроз активности ГИЗ-а, подржава Министарство.

Back to top button