Beograd

Познате личности учествовале у хуманитарној акцији за децу

СрбијаРеално/БЕОГРАД/22.12 – Многи познати глумци, музичари, спортисти и књижевници данас су обрадовали децу ометену у развоју у хуманитарној акцији кићења јелке, у специфичном кафићу “Звуци срца” у Београду, на Чубури.

Тај угоститељски објекат је основала хуманитарна организација „Дечје срце“ као јединствен концепт у Србији, а у њиховој организацији је реализован данашњи догађај.

Многе јавне личности су се одазвале позиву и китиле су јелку уз велику помоћ деце са посебним потребама – музичари Биља Крстић, Др Неле Карајлић, аутор и забављач за децу Пеђолино, тениски селектор Богдан Обрадовић, каратисткиња Тања Петровић, глумци Ева Рас, Растко Јанковић и Ташана Ђорђевић Адамовић, и многи други.

Кафић “Звуци срца” скоро да је био мали да прими толики број гостију који су уживали у вишечасовном дружењу са децом угоститељима.

Светска шампионка и једна од најбољих спортисткиња Југославије – каратисткиња Тања Петровић, за Тањуг је изјавила се у оваквој атмосфери увек осећа веома пријатно и да јој је у кафићу “Звуци срца” – пуно срце, јер осећа храбро срце код ове деце.

“Чим сам ушла, осетила сам дивну енергију, и то је такав осећај да кроз животно искуство научите да постоје места која вас инспиришу и зову вас да дођете овде и онда немате потребу одавде ни да одете. Ово је једно од тих места, и организација “Дечје срце” је стварно дивна прича где свако од нас нађе део себе и део другог у себи”, надахнуто је говорила Тања Петровић.

“Ово је изузетна људска и хумана прича, да свако може да се оствари на начин колико му то дозвољава потенцијал. Потребно је да се поштујемо, волимо једни друге и да се помажемо”, казала је Петровићева.

Она је нагласила да у оваквим кафићима где раде деца и особе са посебним потребама, постоји приснији однос него што има било који други кафић у граду, јер деца желе да дају најбољи део себе.

“Тако се посетиоци осећају ближи у односу на било ког конобара у неком ресторану, кога ни не погледате у очи. Овде вас занима ко је испред вас, јер та особа даје целог себе вама”, истакла је шампионка и додала да они зраче том топлином.

Тања Петровић је оснивач карате клуба “Ниппон” који ускоро слави јубиларни 20. рођендан, где дуго година раде са овом децом разне пројекте, као што је “Спортска бајка” која се одиграва две деценије у Зоолошком врту у Београду, има хуманитарно-спортски карактер.

Они позову сву децу из домова без родитељског старања, као и одређене институције које се баве децом и особама са посебним потребама, и своје госте, и тако сви заједно проведу два дана дружења.

Онда промовишу културу, спорт и васпитање, а улазница је пакетић који направе родитељи за своју децу.
Кроз карате, мачевање или џудо тенис, Тања и њена екипа представљају тој деци спорт као област у коју је потребно да се укључе, и онда они настављају даље да тренирају, освојили су одређене појасеве.

Каратисткиња се нада лепшим стварима уласком у 2022. годину, мада је нагласила да су у њеном клубу “Ниппон” све време непрекидно радили, и од 16. марта 2020. када је настао карантин, и од 9. маја те године када је дозвољено да се настави са радом објеката, све до сада.

“Много ми је жао што су људи из света спорта и уметности око нас нестајали због свега што нас је снашло са короном, али борилачки дух и карате у нама је створио једну јаку баријеру да се боримо против свих тешкоћа.

Начин на који се ми боримо против пандемије јесте да демонстрирамо здрав дух и здраву енергију, љубав према животу и да заштитимо нашу децу која су нам дана на чување”, рекла је Тања.

“Потребно је да се деца и сви ми бавимо собом, да се дружимо и поделимо наше страхове, да се суочимо са свим оним тешкоћама које нам се дешавају. Само тако ћемо бити јачи, здравији, пре свега ментално, и да се не бојимо, јер страх изазива разне болести. Када се оснажимо кроз наш борбени дух, онда као да имамо један Кинески зид испред себе”, закључила је Тања Петровић за Танјуг.

Аутор и уредник документарних емисија за децу на радију и телевизији, познато ТВ лице – Предраг Вуковић Пеђолино, за Тањуг је изјавио да је овакав скуп са децом за њега сасвим уобичајена ствар, јер се већ дуги низ година увелико дружим са овим младим људима.

“Невероватна је љубав коју ова деца дају, нешто посебно, права реткост. Када одем да се са њима видим, и треба нешто да радимо, нарочито деца са Дауновим синдромом – одмах учествују, сви су јако креативни. Увек сам то радио у мојим ТВ емисијама, доводио децу са специјалним потребама, а то нисам сматрао да треба да се посебно истиче. И они су наравно све лепо радили као и сва остала деца”, подвукао је Вуковић.

Као уметник и аутор емисија који је своју каријеру посветио деци, симболично кићење јелке са овом децом му веома прија као улазак у нову лепшу годину од претходне две које смо имали.

Обично око Нове године и Божића позову га да реализују неке пројекте, посебно зову из удружења њихових родитеља, којима он увек каже да не буду затворени сами међу собом, већ да изађу у свет. “Када ме деца позову, ту не постоји шанса да не дођем”, јасан је Пеђолино, и наговестио да ускоро одлази у пензију, мада је то само званично, а са плановима и идејама не мирује.

“Размишљам о неким пројектима за Јутјуб, јер данас телевизија има неке своје друге законитости. Ја ћу то да радим на један другачији начин, као мала приватна продукција”, закључио је Пеђолино.

Глумица Ташана Ђорђевић Адамовић, за Танјуг каже да је веома радосна што је део ове хуманитарне мисије, и слаже се са Тањом Петровић да се у кафићу “Звуци срца” одмах осећа једна предивна енергија тих младих људи, чим се уђе унутра.

“Љубав вас обасипа и обузима са свих страна, одмах вас све то разоружа. Тада се препустим, заиста је чаробно. Сјајни су као угоститељи, предивни, одлично се сналазе, учине да се сваки гост осећа посебним, то је оно што је дивно”, пуна је утисака глумица, позната по ТВ серији “Тате”.

Драмска уметница је навела да је недавно имала премијеру две представе – “Мачка печена” (Театар на Брду) где играју Јелена Ђокић, Виктор Савић, Душанка Стојановић Глид, Владан Милић, Теодора Драгићевић, и кабаре „Водич кроз српски менталитет“ према делу Моме Капора.

Та књига је била инспирација Удружењу љубитеља Скадарлије за креирање камерне кабаретске представе у адаптацији глумице Вјере Мујовић у „Ред Бар боемском театру“, новој позоришној сцени Београда.

Како је постала популарна по серији “Тате”, Ташана каже да та хипер продукција домаћих ТВ серија данас има својих добрих и лоших страна.

“Дивно је што много већи број глумаца, млађих и старих добија прилику да ради. Свакако подржавам да се толико снима, и надам се да ћемо ићи ка томе да буде много већи квалитет у тим пројектима”, закључила је Ташана Ђорђевић Адамовић.

Back to top button