Kultura

Pozorišna predstava inspirisana Ustavom Republike Srbije

SrbijaRealno/BEOGRAD/09.04.23. – POZORIŠNA PREDSTAVA „USTAV“ u režiji Vojislava Arsića, nastala je kroz višemesečni edukativni i istraživački proces, tokom koga su glumci, glumice i ko-autorski tim, čitali i analizirali Ustav Republike Srbije i zvanične, srednjoškolske udžbenike iz predmeta Ustav i prava građana. Zajedno sa ekspertima i eksperkinjama iz oblasti društvenih, političkih i pravnih nauka, umetnici/e su analizirali najviši pravni akt države u kojoj žive, a s ciljem da kreiraju edukativnu, pozorišnu predstavu, koja će publici pomoći da razume poredak i ključna prava i obaveze svih građana i građanki Republike Srbije.

Predstava „USTAV“ za cilj ima da nadomesti nedostatak pravnog i političkog obrazovanja u zvaničnom prosvetnom sistemu Republike Srbije, a posebno u kurikulumima umetničkih fakulteta. Takođe, predstava je povod za uspostavljanje šireg društvenog dijaloga, među građanima i građankama, kao nosiocima suverenosti Republike Srbije.

Teme kojima se predstava „Ustav“ posebno bavi, vezane su za Ustavom određena državna obeležja; podelu vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, kao i recentne primere kršenja Ustava Republike Srbije, u našem društvu. Ideja predstave temelji se na konceptu aktivnih građana, kao čuvara demokratije, na građanskoj odgovornosti i preispitivanju patriotskih sentimenata, koji neretko počivaju na nepoznavanju osnovnih činjenica o pravnom poretku države u kojoj živimo.

POZORIŠNA PREDSTAVA „USTAV“, Dorcol Platz , Beograd, 11. april 2023, utorak 20:00 Kupi kartu

Koncept i režija: Vojislav Arsić

Izvedbeni tekst: Milena Bogavac

Scenografija: Vladan Slavković

Scenski pokret i koreografija: Andreja Kulešević

Originalna muzika: Ivan Mirković Bambi

IGRAJU:

Milena Božić, Đorđe Živadinović Grgur, Mladen Milojković,

Lazar Nikolić i Katarina Živković

Stručna saradnica:

Milena Vasić

Stručni konsultanti i konsultantkinje:

Duška Rruth Dimović, Imre Krizmanić, Miodrag Majić, Vesna Marjanović, Đorđe Pavićević, Jovan Rajić i Vlatko Sekulović

Umetnički saradnici i saradnice:

Grupa Kombinart

Izvršna producentkinja i orgnaizatorka:

Kristina Anđelković

Asistent režije:

Istok Petrović

Producenti:

Vladan Slavković i Vojislav Arsić

Tehnička podrška:

BGB studio i Dorćol Platz

Back to top button