Svet

Праг: Протест против ковид-19 ограничења

СрбијаРеално/ПРАГ/28.11 – Неколико хиљада Чеха протестовало је данас у Прагу против ограничења уведених ради сузбијања ширења корона вируса, у тренутку када су многе болнице обуставиле све процедуре које нису хитне због повећаног броја новозаражених.

Окупљени у парку који гледа на центар чешке престонице, махали су националним заставама и носили натписе са слоганима попут: “Да се вакцинишемо? Само преко вас мртвих”, пренео је Ројтерс.

Одлазећа влада је у четвртак пооштрила мере и увела забрану одржавања божићних вашара, што је била једна од главних тема данашњег протеста.

Чешке болнице, укључујући највећу, прашки Мотол, отказале су планиране операције протеклих дана пошто се број пацијената са ковид-19 удвостручио на око 6.000 у протекле три недеље.

Новоименовани премијер Петр Фиала позвао је раније људе да се вакцинишу како би заштитили себе и друге од озбиљних стања у случају да се заразе.

Само 58,5 одсто Чеха вакцнисано је против корона вируса, у поређењу са просеком од 65,8 одсто у Европској унији, показују подаци Европског центра за превенцију и контролу болести.

Back to top button