Svet

Prajs: SAD ne ohrabruju Ukrajinu da vrši napade preko svojih granica

SrbijaRealno/Vašington/07.12.22. – SAD ne opremaju niti ohrabruju Ukrajinu da izvodi napade preko svojih granica, saopštio je Stejt department nakon ukrajinskih napada na vojne aerodrome u Rusiji.

“Ne opremamo Ukrajinu za napade preko granica. Ne ohrabrujemo Ukrajinu da napada preko svojih granica”, rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs, preneo je Rojters Prajs je dodao da SAD opremaju Ukrajinu ”onim što joj je potrebno za odbranu teritorija”.

Kijev nije izričito preuzeo odgovornost za napade, ali ih je pozdravio. Prajs je rekao da nema dokaza da je napade izvela Ukrajina. Na aerodrom u Kursku izvršen je napad dronom, usled čega se zapalio rezervoar sa naftom, objavio je jutros gubernator Kurske oblasti u Rusiji Roman Starovojt. Rusko Ministarstvo odbrane u ponedeljak je saopštilo ”da je Ukrajina pokušala da izvede napad” na vojne aerodrome u Saratovskoj i Rjazanjskoj oblasti u Rusiji, uz pomoć bespilotnih letelica sovjetske proizvodnje. Kako je navedeno, ruska avijacija je uz pomoć PVO oborila ukrajinske dronove koji su leteli na maloj visini. U napadu su poginula tri pripadnika vojno-tehničkog osoblja, a četvoro je povređeno.

Rusija je nakon toga pokrenula masovni udar na vojno-komandni sistem Ukrajine i saopštila da je sprečeno prebacivanje ukrajinskih trupa i naoružanja u zonu borbenih dejstava.

Back to top button