Kultura

Предавање о Добрици Ћосићу у огранку САНУ у Новом Саду

СрбијаРеално/НОВИ САД/15.12 – У огранку Српске академије науке и уметности у Новом Саду вечерас јеГорана Раичевић одржала предавање “Добрица Ћосић у антологији-десет векова српске књижевности”, а поводом 100 година од рођења српског књижевника.

“Немогуће је у 45 минута сажети целокупно дело Добрице Ћосића које се не састоји само од романа већ и хиљаде страница есеја, дневничких белешки и размишљања о времену и свету у којем је живео. Постоји доста контрадикторности у вези са његовим ликом и делом, али и поред тога Добрица Ћосић је велики писац српске књижевности који је на најбољи начин приказао трагичан 20. век”, казала је професорка Раичевић.

Екранизовање његових дела поново је усмерило пажњу јавности на његово стваралаштво, па се поставља питање да ли је српско друштво данас спремно да разуме поруке садржане у том опусу.

“Мислим да смо спремни да се суочимо са собом кроз његове романе. Ћосићева визија прошлости српске с краја 19. и целог 20.века јесте песимистичка и трагична, али са друге стране ако и не будемо видели историју његовим очима опет ћемо бити у прилици да се суочимо са оним једним делом нас самих и да нас то припреми за будућност која нас чека”, закључила је Раичевић.

Предавање је одржано у оквиру Трибине огранка САНУ у Новом Саду која се организује сваке среде.

“Представљамо различите теме из различитих области, од књижевности, језика, до медицине. То су предавања која су намењена широј публици, не само стручњацима за одређену област. Лепо су посећена и нама је веома драго што долазе и студенти, чак и гимназијалци и мислимо да је то један од начина остваривања мисије Академије наука”, казала је Јасмина Грковић Мејџор, потпредседница Огранка САНУ у Новом Саду.

Back to top button